HABITATGE I TURISME

El lloguer turístic, primera fractura interna de l’era Company

Pesos pesants del PP aposten per prohibir-lo enfront del posicionament més liberal de la direcció
Els darrers anys, molts de turistes han optat per llogar pisos en lloc d’allotjar-se en hotels. / CLARA MARGAIS

Quan el president del PP balear, Biel Company, va comparèixer fa vuit dies davant els mitjans de comunicació per dir que calia “obrir el meló” de la regulació del lloguer turístic, sabia perfectament que les seves declaracions irritarien bona part del partit.

I és que, lluny de ser una qüestió pacífica, els límits que la nova Llei turística vol establir entorn d’aquesta activitat genera fronts de diferents caires a la principal formació de política de les Balears.

Per un costat, hi trobam un conflicte que podríem denominar ‘territorial’. Eivissa, per una banda, amb l’alcalde de Santa Eulària, Vicent Marí, al capdavant, que advoca per una prohibició total del lloguer a turistes; i Menorca, per una altra, on els populars defensen els drets dels propietaris a poder obtenir uns ingressos extra arrendant els seus pisos als visitants.

Per un altre costat hi ha Mallorca, on trobam partidaris d’un posicionament i l’altre. Entre els ‘prohibicionistes’, que són majoria a la comissió de turisme del PP, destaquen el senador Miquel Ramis i l’exconseller de Turisme Jaime Martínez, alineats amb les tesis dels hotelers. A l’altre bàndol, significatius militants, alguns dels quals representen l’autèntic múscul del partit en l’actualitat, com ara el batle de Campos, Sebastià Sagreras, i el president insular, Jeroni Salom. Aquests insisteixen, internament i pública, que a molts de municipis de l’illa el lloguer vacacional, lluny de ser un problema, és una font d’ingressos per a particulars i una eina de dinamització de l’economia local.

I enmig del foc creuat, la cúpula de l’organització, que apel·la a la necessitat de debatre la qüestió en els òrgans pertinents de la formació tenint en compte les diferents sensibilitats que hi concorren, per un costat, i el fet que la manca d’habitatge per a residents no afecta de la mateixa manera uns municipis que uns altres.

Pressions

En aquest escenari, els hotelers juguen fort les seves cartes i pressionen per intentar fer valer l’ascendència que històricament han tingut en el PP. Però al partit també són conscients que molts d’afiliats són petits propietaris que lloguen a turistes o restauradors de les zones costaneres que es beneficien d’una activitat que ha crescut de manera rellevant els darrers anys.

Cal recordar que la formació conservadora prohibia el lloguer en habitatges plurifamiliars en l’articulat de l’anomenada llei Delgado, aprovada el 2012. Ara, un cop el Govern n’ha aprovat la modificació -que obre la possibilitat que els consells insulars i l’Ajuntament de Palma autoritzin aquest negoci-, Company reconeix que “el món ha evolucionat” i que és possible revisar-ne segons quins postulats. Allò que no ha fet encara Company és concretar què votaran els seus diputats autonòmics en el debat d’aprovació del decret llei al qual l’Executiu donà el vistiplau, el 4 d’agost, per resoldre els dubtes jurídics que havia generat la regulació del lloguer turístic aprovada per la Cambra setmanes abans. Tot indica que, sigui quin sigui el sentit de les votacions del grup popular, la tensió marcarà el debat intern. Massa interessos, i vots, estan en joc.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF