PEREGRINACIÓ
Balears 03/08/2013

La llarga nit dels marxaires

La 40a edició de la ja tradicional Marxa del Güell a Lluc a peu se celebra amb novetats

Miquel Ramis
3 min
VOLUNTARIS  Prop de 250 persones seran les encarregades de vetlar perquè tota la marxa surti perfecta. Ahir enllestien els darrers detalls per tal que tots els voluntaris disposin de l'energia necessària per poder aguantar una nit feixuga i llarga però que es passa empesos per la il·lusió i la tradició.

PalmaA poc més de vint-i-quatre hores per a l'inici de la 40a edició de la Marxa del Güell a Lluc a peu, l'activitat a la seu de logística de l'organització era frenètica. Un reduït grup dels prop de 250 voluntaris que hi participaran acabava d'enllestir els darrers detalls per activar el gran dispositiu necessari perquè la tradicional marxa pugui tornar a sortir en direcció al santuari de Mallorca.

"És el vespre que et sents més mallorquí, no es pot explicar amb paraules", va destacar Pep Egea, president del Grup Güell. Fa 10 anys que Egea va prendre el relleu al mític Tolo Güell, creador i impulsor d'una marxa que començà com una caminada entre amics i que s'ha acabat convertint en una de les peregrinacions més nombroses de l'illa. Egea es fa seves les paraules de Güell per explicar que és una nit per fer "poble, país i mallorquinitat", el principal puntal que dóna sentit a la cita.

Tot i això, hi ha molta gent, "més de la que ens podem imaginar", tal com apunta Egea, que continua mantenint el sentit tradicional de les peregrinacions i completa els 48 quilòmetres que separen la plaça Güell de Ciutat del santuari en una mostra de la seva fe en la moreneta, malgrat que no en facin bandera ni ostentació.

Les darreres previsions de l'organització apuntaven que enguany hi prendrien part al voltant dels 8.000 participants. En el darrer recompte eren 4.000 els inscrits, però s'esperava que entre 2.000 i 3.000 persones s'hi inscriguessin a darrera hora, un fet que ja no sorprèn els organitzadors, que fins a l'hora de la sortida, avui a les 23.00 hores, continuen registrant participants.

A més, s'ha de comptar amb els participants que no oficialitzen la inscripció. Malgrat que no se'ls nega ni aigua ni fruita, queden fora de l'assegurança a la qual dóna dret una inscripció simbòlica de dos euros, que es destina a equilibrar uns comptes cada any més difícils de quadrar. "Tenim zero subvencions", afirmava Egea, una situació que no li resta un gram d'empenta ni il·lusió pel que per ell és una de les nits més importants de l'any.

Adaptar-se als temps

Una de les principals preocupacions de l'organització és la d'assegurar la pervivència de la tradició. Per aconseguir-ho cal que el "jovent la continuï, perquè sense joves no hi ha futur". Sense deixar d'escoltar els consells de Tolo Güell, i mantenint les coses essencials de la marxa, Egea explicava que "intentam adaptar la iniciativa als nous temps perquè no hi quedi descompassada". Així, en les darreres edicions s'ha intentat connectar amb el jovent mitjançant les xarxes socials i oferint la possibilitat d'inscriure-s'hi de manera on line. Sense oblidar el "Passagüell", un document que acredita que els marxaires han complert la ruta inspirat en la "compostel·lana" del Camí de Santiago.

En aquest intent d'apropar-se al màxim de gent possible, el líder del Mundial de Moto3, Lluís Salom, serà l'encarregat de donar la sortida a la marxa després d'haver-hi l'homenatge de l'organització. El pilot mallorquí descobrirà una placa de pedra en la qual els seus peus gravats estaran a la plaça Güell al costat dels del marxaire desconegut.

La possibilitat de completar la ruta amb una cursa és la gran novetat que s'ha preparat per celebrar el 40è aniversari de la marxa. Hi ha dues alternatives: una marató i una mitja marató, el recorregut de la qual surt de Binissalem a mitjanit. A més, tots els participants disposaran d'un xip que en registrarà el ritme i els permetrà comparar les seves participants en properes edicions.

Aproximadament 340 persones, entre voluntaris, membres de Protecció Civil i la Guàrdia Civil, vetlaran perquè la Mare de Déu pugui rebre els marxaires i la mallorquinitat es pugui expressar un any més amb tota la seva força. La mateixa que es fa necessària per arribar d'una peça a Lluc.

stats