Publicitat
Publicitat

INFRAESTRUCTURES ENERGÈTIQUES

La nova línia d’alta tensió fins a Portocolom afectarà l’ANEI del Fangar

Els veïns, indignats per l’impacte del nou projecte que impulsa Red Eléctrica, s’organitzen

La nova línia d’alta tensió entre la subestació elèctrica dels Bessons, a Manacor, i la de Portocolom travessarà més de dos quilòmetres de l’Àrea Natural d’Especial Interès del Fangar, una de les finques més grans de Mallorca. De fet, totes les alternatives de traçat plantejades per Red Eléctrica Española, la promotora del projecte, afecten espais protegits i classificats com a ANEI, a més de finques agrícoles i sòl rústic comú.

“S’afecta l’ANEI del Fangar en un tram de 2.376 metres, atès que el pas entre la línia Bessons-Portocolom i la carretera Ma-4010 (entre Felanitx i Portocolom) és inviable”, diu la memòria del projecte, que es troba ara mateix a l’espera de l’avaluació d’impacte ambiental per part del Govern. Igualment, la línia “sobrevolarà” hàbitats d’interès comunitari com camps de garrovers, alzinars i camps de farigola.

La nova línia elèctrica, de 66Kv, tindrà una longitud aproximada de 24 quilòmetres, i combinarà trams subterranis (4 quilòmetres) amb altres d’aeris (20 quilòmetres). Red Eléctrica en justifica la construcció perquè suposarà un “suport a la distribució” elèctrica en aquesta zona.

Traçat actual, més car

Actualment ja hi ha una línia aèria que va des de la subestació dels Bessons fins a la de Portocolom. Amb tot, des de Red Eléctrica consideren que “repotenciar” aquesta línia per evitar l’impacte que generarà el nou traçat suposaria canviar la posició i el repartiment de les torres actuals, canviar-les per altres de més grans i fer variants per salvar tots els punts i zones antireglamentàries. Això significaria un augment de costos i “s’hipotecaria el futur manteniment i possible ampliació del servei, perquè s’aniria per un traçat molt condicionat”.

Els veïns, indignats

Tot i que aquest dijous des de Red Eléctrica es volgué minimitzar l’oposició veïnal al projecte, la mateixa memòria reconeix indirectament que suposarà un impacte per als veïns de la zona en tant que a l’estudi d’alternatives s’afirma que la no execució de les obres suposaria “la no afectació de la qualitat de vida de la zona i dels ANEI de les serres de Llevant”.

Els veïns perjudicats pel projecte ja s’han començat a organitzar i, després d’una primera reunió que tingué lloc la setmana passada, han convocat una trobada per al proper dimarts, dia 29, a les 20 hores a la Casa de Cultura de Felanitx, on hi ha convocada una assemblea de tots els afectats i interessats per l’estesa aèria d’alta tensió. El seu objectiu és constituir una associació per tal de poder canalitzar el descontentament ciutadà envers aquest darrer projecte.

“Fins la setmana passada molts dels afectats encara no sabien res”, afirma un representant del nou grup Pus esteses. Assegura que la companyia ha subcontractat una persona que va casa per casa a informar de l’afectació a les parcel·les, i critica que “només n’informen aquells a qui els tocarà una torre a dins ca seva, però no a qui els passaran fils, que també suposen un gran impacte”. Reconeix que s’ha creat alarma entre els veïns i denuncien que des de la companyia hagin volgut menystenir la seva oposició al projecte.