Balears 16/03/2016

L'excap de la Casa Reial desvincula la monarquia de les "activitats privades" d'Urdangarin

Alberto Aza assegura que no es tenia cap constància d'irregularitats quan es va recomanar a l'exduc de Palma que es desvinculàs de l'Institut Nóos

Jaume Vinyas
2 min
L'ex cap de la casa del Rei, Alberto Aza, ha declarat per videconferència davant el tribunal que jutja el cas Nóos.

PalmaL'excap de la casa del rei, Alberto Aza, ha negat de manera insistent un dels puntals de les defenses d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres: la supervisió de la institució reial sobre els comptes de l'Institut Nóos.

Aza ha assegurat que desconeixia la implicació del secretari de les infantes, Carlos García Revenga, i de la mateixa infanta Cristina en l'entramat de societats vinculades a Nóos. "Mai vaig parlar d'aquest tema perquè eren activitats privades seves i del senyor Urdangarin. Per això no hi havia cap expectativa que s'informés la casa del Rei". Quan se li ha insistit sobre aquesta qüestió, ha reiterat que no era possible la supervisió perquè "la Casa no podia rebre documentació privada del senyor Urdangarin".

El testimoni ha explicat que es va començar a preocupar respecte a les activitats del gendre del rei Joan Carles quan va llegir a la premsa informacions "incòmodes" respecte a les preguntes parlamentàries que l'oposició socialista va fer als parlaments balear i valencià respecte el cost dels fòrums que Nóos va organitzar a Palma i a València. Paral·lelament, ha afirmat, l'assessor jurídic del rei, José Manuel Romero, es va posar en contacte amb ell per traslladar-li la preocupació per les conseqüències d'imatge d'aquestes informacions negatives. "Mai es va tenir cap sospita que les activitats que realitzessin fossin il·lícites. Inapropiades sí, però no irregulars. abíem que qualsevol activitat econòmica exitosa es podria relacionar amb un suposat tracte de favor d'acord amb la condició de membre de la casa reial", ha explicat.

Aza ha negat que l'ordre d'apartar Urdangarin sortís de la casa del Rei. Ha matisat que la recomanació la va donar Romero, vinculat a la institució com a "assessor", i que la casa, en tot cas, va acceptar el consell.

La defensa de Diego Torres ha intentat insistentment demostrar que la casa reial sí que participava en la supervisió de Nóos. En aquest sentit, ha mostrat diversos correus de Garcia Revenga amb el domini "casareal.es" on es tractaven temes relacionats amb Nóos. "Hauria d'haver utilitzat una adreça privada. Això no avala la teoria que aquest senyor hagués actuat en representació de la institució", ha justificat Aza.

Breu declaració de Rato

L'exvicepresident espanyol Rodrigo Rato ha prestat testimoni abans que Aza. Ha estat una declaració breu, amb prou feina nou minuts, on l'expresident de Bankia ha negat haver-se reunit amb Urdangarin, l'any 2003, al Palau de la Zarzuela per tractar questions relacionades amb Nóos, tal com va declarar Torres durant la fase d'instrucció.

Rato durant la seva declaració per videoconferència.

L'exvicepresident ha admès que es va reunir "dues o tres vegades" amb Francisco Camps i Rita Barberá en qualitat de representant del Govern central al consorci per a la candidatura de València com a seu de la Copa Amèrica 2007. Rato, a més, va coincidir amb Camps en una reunió a Zarzuela on es va informar el rei Joan Carles sobre aquest projecte. La reunió, ha matisat, no es va convocar expressament per aquest projecte sinó que formava part d'una sèrie de reunions anuals que mantenia "No recordo que el senyor Camps mencionés mai el senyor Urdangarin", ha subratllat.

stats