ELECCIONS
Balears 16/05/2015

L’esquerra i El Pi, d’acord a regular el lloguer turístic

El PP no en parla i diu en el seu programa que la llei Delgado, que impedeix la seva comercialització com a oferta vacacional, va ser “aclamada”

J. Perelló
3 min
UNA REALITAT  El PP a Canàries demana al govern que reguli el lloguer turístic. Aquí no ho fa.

PalmaTots els partits, a excepció del PP i Ciutadans, es mostren interessats en la qüestió del lloguer turístic i aspiren a regular-lo i a treure’l de l’actual situació d’indefinició legal en la qual es troba, després d’una legislatura marcada per normes en clau hotelera, tant a escala estatal com autonòmica. La reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans per part del govern Rajoy i la Llei turística de Carlos Delgado han posat molt complicat poder llogar apartaments i pisos turístics i fer-ho de manera completament legal.

El PP, en el seu programa, no fa cap referència a aquest sector, que aglutina molts particulars i petites empreses, els quals s’han queixat reiteradament de la manca de suport i de comprensió per part dels consellers de Turisme. “Blindarem la seguretat jurídica en el sector mitjançant la simplificació normativa”, diu de manera genèrica el PP, i aprofita el programa electoral per recordar que la llei Delgado va ser “aclamada”, malgrat que en realitat només els hotelers li han fet costat, això sí, molt públicament.

PSIB

En canvi, el PSIB sí que aposta per dotar els lloguers turístics dels habitatges plurifamiliars, és a dir els pisos i apartaments, de la condició de legals, “creant un marc jurídic, de manera que, en les condicions establertes, puguin ser llogats”. Igualment, els socialistes asseguren que “fixarem un model tributari pels ingressos obtinguts per aquesta activitat i establirem les garanties de qualitat dels serveis turístics prestats i de les condicions laborals de les persones lligades a aquestes activitats”.

MÉS

Per la seva banda, MÉS vol elaborar una nova llei de turisme que reguli aquells aspectes que han quedat fora de la normativa actual o regulats de manera molt laxa, com el tot inclòs. En el cas del lloguer turístic, la formació es planteja regular-lo i “atendre les noves demandes turístiques” en general i, específicament, “les que utilitzen les tecnologies de la informació i la comunicació”. Relacionat amb aquest aspecte, els econacionalistes parlen també de reforçar la inspecció de turisme per fer complir la llei.

Podem

La formació que lidera a Balears Alberto Jarabo afirma que regularà el lloguer vacacional, ja que “les dades demostren que els turistes que trien els habitatges d’ús turístic s’han duplicat” i arriben al 14,8% del total dels viatgers. Asseguren que cal controlar l’oferta per “assegurar la qualitat de vida dels residents” a fi d’evitar interferències molestes.

Així mateix, proposen estudiar una fiscalitat pròpia d’aquest tipus d’habitatges, a més d’un registre i una identificació per evitar fraus i confusions.

El Pi

El partit Proposta per les Illes també té clar que aquesta activitat, la del lloguer turístic, és positiva. Afirma en el seu programa que s’ha de “donar participació a les famílies illenques del negoci turístic regularitzant de manera racional el lloguer turístic d’habitatges particulars”.

Aquesta formació ha insistit més d’una vegada en la necessitat que l’allotjament que avui dia es comercialitza de manera alegal ho pugui fer sense problemes, oferint tranquil·litat i garanties als propietaris.

Guanyem

El programa de Guanyem sí que parla de l’allotjament “extrahoteler”, si bé no manifesta cap intenció de regular-lo amb un tractament específic. El que diu aquesta formació en la seva proposta autonòmica és que és important que es controli aquesta oferta i que, en tot cas, la capacitat de càrrega de la indústria turística, en tots els seus vessants, no es vegi incrementada.

Guanyem afirma que s’ha produït un augment continuat del nombre de passatgers i un desplaçament cap a l’oferta residencial, i que cal recordar que l’hostaleria genera ocupació.

Ciutadans

No aporta propostes concretes, tan sols diu que cal controlar que les cases i apartaments es lloguen mitjançant l’economia submergida.

stats