INVESTIGACIÓ
Balears 12/05/2015

Consumicions i sexe per valor de 90.000 € per a un càrrec públic

Avança una causa judicial paral·lela a la trama de la Platja de Palma en la qual diverses dones relaten que eren obligades a tenir relacions sexuals amb l'empresari sense protecció i una d'elles estant embarassada

Antònia Artigues
3 min
Imatge d'una redada policial a la Platja de Palma. VASIL VASILEV

PALMAL'empresari de la Platja de Palma Miquel P. B., un home ben relacionat amb el poder i que està en l'epicentre de la trama de corrupció que esquitxa la Policia Local de Palma, està immers en una altra causa judicial –amb punts de connexió, però independent de la de la policia– per presumptes delictes contra la llibertat sexual, contra els drets dels treballadors, prostitució, blanqueig de capital, falsedat documental i fins i tot pertinença a grup criminal organitzat.

El fet que hi hagi declaracions de testimonis protegits –dones que eren explotades en el 'table dance' de Miquel P. B. (els investigadors no dubten que n'és el propietari real i que les persones que figuren oficialment són testaferros)– que es repeteixen en les dues causes estableix el nexe d'unió i la utilitat de les declaracions, tant per avançar en la causa en la qual és el protagonista Miquel P. B. com en la de la trama de corrupció policial.

Els detalls sobre com eren tractades les dones que feien feina en el 'table dance' descriuen una situació duríssima i unes suposades actuacions per part del principal imputat que, si es confirmen, són d'extrema gravetat. Alguns exemples que s'extreuen de les declaracions de testimonis protegits posen els pèls de punta: les dones eren contractades com a animadores, dones de neteja... obligades a pagar-se elles la Seguretat Social; i si un dia no treballaven per indisposició, eren 'multades'. Pels serveis sexuals amb clients, cobraven el 50%. Sempre segons els seus testimonis, l'empresari les obligava a mantenir relacions sexuals amb ell, amb molta freqüència, i exigia que mai s'empràs preservatiu. La que s'hi negava no podia ballar en la barra i, per tant, perdia els doblers que es guanyava amb aquesta activitat. Alguna era menor i alguna altra també ha explicat a la policia i al jutge que fou obligada a practicar sexe, contra la seva voluntat, estant embarassada de quatre mesos. L'empresari també les advertia, quan havien d'atendre "amics seus", que els tractassin bé.

Policies, càrrecs públics i polítics

Aquesta causa, que ha estat investigada en els darrers mesos sota secret de sumari pel Jutjat d'Instrucció número dos de Palma, torna encara més greu quan els testimonis (algunes de les dones i altres treballadors del local) apunten també que efectivament hi havia policies locals que no pagaven o que tenien el descompte del 50%, a més de càrrecs públics i polítics. Queda clar, del que diuen els testimonis, que aquestes instruccions estaven assumides i que els encarregats del local les "heretaven".

En aquesta causa, ara per ara, no s'esmenten noms concrets de persones públiques que gaudien gratuïtament d'aquests serveis, però s'apunta –en una resolució del jutge instructor en la qual en un moment de la causa decreta el secret de sumari– que això no vol dir que en funció de futures diligències no es puguin concretar. Ho diu referint-se a la declaració d'una de les testimonis protegides que assegura que l'empresari rebia favors de policies i de càrrecs públics i polítics. Sí que, en documentació de la instrucció, s'identifica ja algun dels policies locals lligats a l'empresari, policies que estan també imputats en la trama de corrupció que investiga el Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma.

Just com un exemple del tracte que rebien alguns càrrecs públics, un treballador n'esmenta un, just amb el nom de pila i l'edat (considerable), assegurant que si hagués pagat per tots els serveis que rebia (consumicions i sexe), el compte superaria els 90.000 euros.

stats