TRIBUNALS

10 frases de l'entrevista del fiscal Horrach a 'Vanity Fair'

El fiscal del cas Nóos assegura que el pacte amb Iñaki Urdangarin es frustrà perquè no volia tornar els doblers

La revista ' Vanity Fair' ha publicat aquest dijous una entrevista al fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, després que anunciàs que deixa la Fiscalia  per fer d'advocat. El fiscal del cas Nóos assegura que Iñaki Urdangarin va rebutjar retornar els doblers presumptament malversats a través de l'Institut Nóos, tot i que Horrach li oferí una rebaixa de la pena que demanava per a ell: 19 anys i 5 mesos de presó.  

Les 10 frases més significatives

1. Pacte frustrat amb Urdangarin. "Jo vaig plantejar el retorn de tots els doblers presumptament malversats, aplicar un atenuant de reparació i, si reconeixia els fets, un atenuant de confessió. Així la pena podria rebaixar-se substancialment".

2. Pressions i amenaces. "M'han dit advocat defensor de la infanta, corrupte, ca del Govern". Horrach assegura que fins i tot ha rebut amenaces. "M'enviaren una carta amb una foto meva al costat de la meva dona amb la paraula 'alerta'".

3. Valoració del judici del cas Nóos. "Quan acab un cas d'aquesta intensitat patesc una petita 'baixada' i solc revisar encerts i errades que es produeixen en totes les investigacions. I, desgraciadament, quan ho record, pesen més les errades. Pens: aquell interrogatori l'hauria d'haver començat d'una altra manera, potser alguna resposta a la magistrada me la podria haver estalviat, no hauria d'haver discutit amb Virgina -López Negrete, advocada de Manos Limpias, a qui s'enfrontà en un descans d'una sessió del judici-...".

4. El paper de la infanta. "Independentment de les valoracions ètiques que altres puguin fer, jo no puc basar-me en rumors o sospites entorn del comportament d'una persona. Sota el meu punt de vista no hi ha indicis que la vinculin amb un delicte fiscal. Per això no la vaig imputar". Amb relació a si hi ha hagut una conspiració per inculpar-la, el fiscal assegura que: "No, però a mi m'han acusat de formar part d'una confabulació per no imputar-la. És vergonyós que qüestionin la meva imparcialitat i independència. Si jo som l'encarregat del cas, jo som el responsable de les decisions, que són exclusivament meves". 

5. Amb relació a la seva sortida de la Fiscalia. "Aquesta causa m'ha produït molt desgast personal, professional i familiar. Necessit alliberar-me. Estar sota el focus mediàtic no és la meva il·lusió; l'experiència ha estat positiva, però ara mateix vull tancar aquest cicle. La pressió ha estat dura i tenc la sensació de no veure el final del camí; però, dit això, accept quedar i finalitzar el procés de Nóos".

6. El que pensa del jutge instructor José Castro. "No he acusat ningú de prevaricació, però algunes decisions s'han pres per la pressió mediàtica. Ha estat tan dura que és molt difícil fugir-ne, però amb això no estic dient que les decisions judicials hagin estat conscientment i deliberadament preses en contra de la infanta". Pel que fa al jutge diu: "Mira, Castro és un gran professional. La relació laboral entre ell i jo sempre ha estat correcta i ho continuarà sent. Una altra cosa és que tinguem diferències de criteri i que jo pensi que algunes de les decisions puguin estar més o menys condicionades pels mitjans de comunicació".

7. Sobre el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. "Si fos per mi,  aquest senyor estaria cessat de manera immediata i fins i tot encausat. El que no pot ser és que investiguin qui filtrà les converses, però no el seu contingut", assegura Horrach amb relació a les converses que es van difondre del ministre i el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya. "Aquestes converses són indignants i imperdonables. No conec cap ministre d'Interior ni de Justícia. Des de la Fiscalia, des de la Judicatura i des de les institucions s'haurien d'haver adoptat mesures de manera immediata contra el ministre i contra el cap de l'Oficina Antifrau, que fou destituït", indica el fiscal. "No som juguetes ni del ministre d'Interior ni del cap de l'Oficina Antifrau, ni de ningú", afegeix.

8. La seva relació amb la presidenta del tribunal del cas, Samantha Romero. "Ha estat mínima, per no dir inexistent. Ella ha volgut garantir la seva independència. Durant el judici hi va haver tensió, però més fruit d'estar en un 'Gran Germà' permanent que per cap altre motiu. Ens enfocaven càmeres d'alta tecnologia i, quan un se sent davall el focus, és natural que senti certa tensió". 

9. El 'pequeño' Nicolás i Manos Limpias parlant de retirar la demanda contra la infanta. "Ni idea. No el conec. I si s'hagués posat en contacte amb mi, hauria sortit amb una coça al cul fora del meu despatx i al jutjtat de guàrdia, només faltaria". Sobre si es guanyà la confiança de molta gent diu: "És possible, però a Cristóbal Martell -advocat del cunyat de Diego Torres i exsecretari de l'Institut Nóos, Miguel Tejeiro- no el va enganar, a González Peeters tampoc, perquè l'envià a filar".

10. El seu major suport. "La meva dona i la meva filla sempre m'han donat suport, però ho han passat malament, perquè consideraven que les crítiques no eren merescudes. Sense elles, hauria estat molt difícil suportar-ho tot". 

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF