Balears 22/02/2017

L'EMT renovarà 95 busos fins al 2019 per 30 milions d'euros

L'empresa de transports ha aconseguit el finançament del Banc Europeu d'Inversions per iniciar el canvi de flota, que té vehicles de més de 15 anys

Martí Gelabert
2 min
Un autobus de la flota de l'EMT. / I.BUJ

PalmaL'EMT renovarà la flota de 95 busos –que tenen més de 15 anys– entre aquest 2017 i el 2019. Ho han anunciat aquest dijous el batle de Palma, José Hila, i el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer, que han explicat que s'ha aconseguit el finançament del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per un import de fins a 30 milions d'euros. Així, enguany es posaran en marxa 31 vehicles nous, mentre que els dos propers anys en seran 32 més cada un.

L'objectiu aconseguit per l'equip de govern ha estat el de finançament amb vista al futur. De fet, en la inversió de la flota es preveuen un total de 60 milions d'euros, però en aquesta primera fase se n'invertiran només 30. D'aquests, 15 seran del BEI –la resta, s'acumularan per a les següents fases– i 15 més de banques privades, amb les quals ja s'està negociant. D'aquesta manera, s'assegura que per al 2020, quan 19 vehicles més hauran superat els 15 anys, es pugui aplicar una segona fase de renovació.

El 53% dels 178 autobusos de l'EMT té més de 15 i 17 anys. Ferrer ha recalcat que és "recomanable" que l'antiguitat dels vehicles no superi aquesta xifra per motius de manteniment i combustible. De fet, una de les apostes amb la nova flota és la d'incrementar l'ús d'energies renovables. Encara no s'ha tancat si els busos seran de gas natural o de dièsel de darrera generació. Els elèctrics estan gairebé descartats, perquè es tracta d'una tecnologia "incipient", en aquest cas.

La millora dels vehicles permetrà que a les línies que s'ha detectat saturació de passatgers es pugui augmentar la capacitat un 35%. Aquest fet també permetrà estalviar combustible i evitarà més busos complets. La primera trentena de nous busos haurien d'arribar a finals d'any.

La millora del transport públic ha estat una "prioritat" marcada de l'equip de govern municipal de Palma des que es va iniciar la legislatura. Ho ha remarcat Hila, que també ha anunciat la contractació de 10 xòfers més a partir de setmana santa. Aquest any i mig de govern s'hauran creat 61 places en total, mentre que la passada legislatura no se'n va crear cap. "Si vinguéssim d'una 'background' de renovació de flota, ens podríem permetre innovacions", ha lamentat Ferrer. "Palma és una de les ciutats amb més embossos", ha recordat, i ha destacat la necessitat de fomentar el transport públic.

stats