MEDI AMBIENT
Balears 12/12/2014

L’emissari de Talamanca no es pot substituir... perquè és il·legal

Biel Company es va negar que la substitució fos declarada “actuació d’emergència”

David Ventura
3 min

EivissaL’emissari de Talamanca no es pot substituir perquè és il·legal. I per què és il·legal? Perquè es va instal·lar sense autoritzacions i perquè vessa a la mar substàncies contaminants que vulneren la legalitat europea. I precisament perquè és una abominació ambiental que castiga les praderies de posidònia i perquè és il·legal... no hi ha més motiu per substituir-lo? No, precisament perquè és il·legal i perquè tècnicament és com si no existís no es pot substituir.

Podríem continuar amb aquesta diatriba kafkiana fins a l’infinit, i fins a l’infinit estiraríem l’absurd delirant d’una situació que hauria encantat al filòsof Emile Cioran, un dels hostes més il·lustres que ha tingut l’hostal Talamanca, un dels més antics de l’illa. L’emissari de la platja de Talamanca -és a dir, el tub que expulsa a la mar les substàncies orgàniques que no ha pogut tractar la depuradora d’Eivissa; és a dir, aigua bruta amb bacteris E.coli ; és a dir, merda- és una dolorosa i fètida realitat, però administrativament es troba en uns llimbs que fa que sigui impossible substituir-lo. Almenys això és el que assegura la Conselleria balear de Medi Ambient, tot i que l’Ajuntament d’Eivissa sospita que es tracta d’una manca de voluntat política.

Aquest dijous, la comissió que ha creat l’Ajuntament eivissenc de manera exclusiva per tractar aquest tema va sol·licitar que l’Executiu balear declari la substitució de l’emissari de Talamanca una “actuació d’emergència”, però la negativa de Biel Company ha estat rotunda. Segons el conseller, només es pot declarar una actuació d’emergència en el cas d’una fractura completa del tub.

El pla del Govern balear és que la substitució de la canalització de l’emissari es faci conjuntament amb la construcció de la nova depuradora d’Eivissa, una infraestructura que s’hauria de licitar durant el primer trimestre de l’any 2015 i que podria tardar tres anys a posar-se en funcionament. No obstant això, la perspectiva de patir tres anys més de vessament de fecals en una de les platges més turístiques d’Eivissa fa perdre els nervis a empresaris, veïns i, evidentment, a les autoritats polítiques eivissenques.

Una depuradora obsoleta

Talamanca és la platja de la ciutat d’Eivissa, una de les més familiars i la que ofereix més facilitats per a les persones amb problemes d’accessibilitat. També és una de les més castigades ambientalment. A poca distància, es troba la depuradora d’Eivissa, que es va construir per donar servei a una població de 25.000 persones, una població potencial que ja s’ha duplicat. Fa una dècada que la depuradora ha quedat obsoleta i els vessaments de fecals per la canonada de l’emissari s’han convertit en una tònica habitual.

No obstant això, als darrers tres anys s’ha afegit un nou problema: als estius, la badia de Talamanca es converteix en un port informal on desenes de vaixells fondegen de manera incontrolada. Els estius de 2012, 2013 i 2014 s’ha repetit la mateixa escena: un iot tira l’àncora, rebenta la canonada i provoca un nou vessament de fecals, amb la consegüent bandera vermella i el tancament de la platja.

La Conselleria de Medi Ambient s’ha compromès a senyalitzar la zona per on desemboca l’emissari per evitar els fondejos sobre la vertical, col·locar una coberta de formigó sobre els punts més deteriorats de la conducció i controlar la zona a l’estiu per evitar els ancoratges incontrolats. Una oferta que no compleix amb les expectatives i que ha provocat un malestar profund en les autoritats polítiques eivissenques. L’alcaldessa de Vila, Virgínia Marí, no té inconvenient a expressar la frustració que sent per la incapacitat de trobar una solució efectiva a aquest tema i ja ha advertit a la direcció del Partit Popular que condiciona la seva candidatura a l’alcaldia d’Eivissa que es trobi una sortida a aquest conflicte.

stats