Balears 15/12/2013

"El 'leit motiv' mai no deixarà de ser protegir el territori"

La pressió no s'aturarà en un espai limitat com les Illes

Ll. P.
2 min

PalmaCentrat en campanyes de protecció del territori, el GOB ha desenvolupat en paral·lel l'eina de l'educació i la divulgació

ambiental, una altra manera d'assolir els seus objectius impulsant la conscienciació social sobre la conservació de la natura. S'ha fet de diverses maneres i també ha anat evolucionant segons les necessitats de l'organització, la societat i el medi ambient.

Aina Llauger va crear el Servei d'Educació Ambiental del GOB per organitzar les tasques fetes ja des dels primers anys, servei que després han continuat Miquel Àngel Ballester i Miquel Àngel Lobo.

"L'Ajuntament de Palma ens va oferir fer unes xerrades a les escoles el curs 89/90 i a partir d'aquí es va començar a formalitzar", recorda Aina Llauger. Després s'hi afegiren altres ajuntaments, com els de Llucmajor, Alcúdia i Marratxí.

Preocupació per la crisi

A partir de les primeres accions d'eduació ambiental a les escoles, la següent passa ja és trepitjar terra. "Després ja passam a organitzar itineraris i sortides de divulgació a espais rellevants o afectats per incendis", apunta Llauger. "L'estructura es consolida, comptam amb monitors, feim formació i hi incorporam els adults", explica Aina Llauger.

A final dels anys 90, hi ha recursos perquè les institucions públiques hi col·laboren, i es fan campanyes cabdals com "Mallorca, ara recicla", amb l'ajuda del Consell i Deixalles. I com a centre d'operacions, sempre la finca de la Trapa.

Llauger veu ara amb preocupació que "amb la crisi, sense ajudes públiques, no és possible mantenir el ritme d'activitats i, per altra banda, sembla que els temes ambientals perden protagonisme entre les preocupacions dels ciutadans", afirma. També els temes són més complexos, "perquè entenc que era més fàcil mobilitzar per protegir es Trenc que no per un problema més global", destaca.

Nous temes, nova gent

Miquel Àngel March també observa el canvi i remarca el caràcter integrador del GOB com a aspecte positiu per afrontar-lo. "S'incorporen noves temàtiques i es fan noves estratègies", diu, "i no s'ha deixat de fer tasca, tot i ser més difícil, en temes com la gestió de l'aigua, els residus, l'energia o les infraestructures, de caràcter més global".

"En un territori insular i atractiu per al creixement com són les Iles Balears", assenyala l'exportaveu del GOB, "el leit motiv mai no deixarà de ser la protecció del territori, perquè la pressió no s'aturarà, i és allò que justifica l'existència del GOB tal com és; però dins l'espai de l'ecologisme social i polític que ocupa, no pot quedar al marge dels nous reptes que es plantegen i per això s'hi ha incorporat nova gent".

A tot això el GOB no ha abandonat els orígens, el vessant científic a partir del grup d'ornitologia del qual sorgí, assegura Miquel Àngel March.

"Significa no perdre les essències, encara que ara hi ha altres institucions especialitzades que abans no hi eren per fer-ho, com la Universitat de les Illes", remarca Miquel Àngel March.

"A partir d'aquells primers naturalistes, l'organització ha avançat, però manté un origen d'organització científica", conclou.

stats