Balears 20/07/2016

L'Autoritat Fiscal manté el vistiplau als comptes del Govern, però adverteix Cort

L'organisme independent alerta que el superàvit dels grans ajuntaments de l'Estat s'ha reduït un 33% de mitjana el primer trimestre

Jaume Vinyas
2 min
La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera,  i la portaveu, Pilar Costa, en una imatge d'arxiu.

PalmaL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) manté que "és probable" que Balears compleixi amb l'objectiu del 0,7% de dèficit per a enguany. L'organisme ha emès un nou informe en què posa en dubte l'efectivitat de les mesures del govern central per garantir els límits fixats per Brussel·les. En canvi, continua valorant positivament les expectatives que Balears compleixi, tal com va fer en el darrer informe, publicat dia 7 de juliol.

Llavors, l'AIReF només va fer referència a les comunitats autònomes que s'havien vist obligades a presentar plans economicofinancers per compensar l'incompliment de l'objectiu de dèficit el 2015. Ara, s'avaluen totes i el País Valencià i Múrcia se sumen a Extremadura i Aragó com les autonomies on s'estima "molt improbable" complir amb el 0,7% de dèficit imposat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

L'organisme independent assenyala dos factors pels quals no aprecia risc d'incompliment de la norma de despesa per a l'exercici d'enguany: d'una banda, el conjunt de mesures normatives permanents d'increment d'ingressos (augment dels impostos a les rendes més altes i el nou Impost de Turisme Sostenible); de l'altra, la previsió que no es repeteixin algunes de les despeses extraordinàries ('one-off') que es van incloure en els darrers pressupostos, com el pagament dels cànons endarrerits de les autopistes d'Eivissa.

Les expectatives en l'àmbit municipal

L'AIReF també ha fet la previsió del compliment del dèficit per als 16 majors ajuntaments de l'Estat. En aquest sentit, considera que és "altament probable" que els consistoris compleixin l'objectiu d'estabilitat fixat per a enguany, si bé recorda que n'hi ha alguns, entre aquests el de Palma, que encara no han complert l'obligació de tenir aprovat un pla economicofinancer que compensi l'incompliment dels objectius de dèficit del 2015. L'advertència arriba quinze dies després de l'aprovació del Pla en una reunió extraordinària i urgent de la Comissió de Comptes, Economia i Recursos Humans.

Amb tot, l'informe adverteix que encara que no hi ha risc d'incompliment del dèficit, el superàvit durant el primer trimestre de l'any s'ha reduït un 33% de mitjana.

stats