Balears 29/09/2017

L'Audiència confirma que el convent de Sant Jeroni és propietat del Bisbat

Desestima el recurs de les jerònimes, que havien demanat la nul·litat de tres certificats emesos pel Bisbat

Anna Schnabel Font
2 min
Monges responsables de l'ordre de Sant Jeroni al convent de Palma.

PalmaEl convent de Santa Elisabet de Palma, popularment conegut com el convent de Sant Jeroni, és titularitat del Bisbat del Mallorca. La secció cinquena de l’ Audiència Provincial ha desestimat el recurs que interposaren les religioses del monestir de Santa Isabel contra la sentència del Jutjat de Primera Instància número 22 de Palma. Les jerònimes demanaven la nul·litat de les certificacions del Bisbat amb relació a les tres finques que integren el monestir, així com la cancel·lació total de la immatriculació d’aquestes mateixes finques.

La Sala destaca que la llei només permet reclamar la possessió d’una finca si ha acreditat abans que en té la propietat, cosa que no ha pogut ser demostrada. Literalment, els magistrats de l’Audiència assenyalen que “com a primer requisit per a prosperar la pretensió” de les religioses, “és necessari determinar si té o no el domini que invoca” ja que la llei confereix l’acció al titular de la propietat i, en aquest cas, això ha quedat al marge del present procediment per “exprés desig de les parts”.

D’aquesta manera, al no poder entrar a analitzar si ha resultat o no acreditat aquest domini, la pretensió de les jerònimes hauria recaigut únicament sobre el contingut del Registre, però no sobre allò que anomena el “dret substantiu”. Per aquest motiu, el tribunal assenyala que “no pot obviar” que l’Església va assegurar ser ella mateixa la propietària dels edificis. Els magistrats consideren que, de ser així, “hi hauria concordància entre el Registre i la realitat”.

Tot començà al juny del 2015, quan les religioses varen abandonar les dependències per traslladar-se al monestir de Sant Bartomeu d’Inca. Uns mesos abans, el 30 de desembre del 2014, l’aleshores bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, va immatricular el convent a nom del Bisbat.

Les jerònimes lamenten la resolució judicial

Les religioses que van recórrer als tribunals han assegurat en un comunicat que no s’ha fet justícia i que “no deixarà de cercar solucions perquè la vida religiosa retorni al monestir, donant-li l’ús pel qual va ser creat i al qual s’ha destinat ininterrompudament des del segle XIV”.

stats