CAS MAQUILLATGE
Balears 30/03/2017

El desviament de fons per a la captació de vots d'UM, a judici al juliol

La vista prèvia celebrada aquest dijous no ha acabat en acord, motiu pel qual tres exalts càrrecs del Consell de Mallorca i cinc persones més s'asseuran al banc dels acusats

Anna Schnabel
3 min
Josep Lliteras, entrant aquest dijous a l'Audiència de Palma.

PalmaL'Audiència de Palma jutjarà de l'11 al 18 de juliol l'exdirector insular de Relacions Institucionals del Consell de Mallorca Josep Lliteras, l'excap de Programes de la Direcció Insular Coloma Munar i qui va ser secretària general tècnica de Vicepresidència del Consell Eugènia Cañellas pel presumpte desviament de 239.830 euros per a la captació de vots d'Unió Mallorquina durant les eleccions autonòmiques del 2007. L'anunci de l'obertura del judici ha arribat després de la celebració d'una vista prèvia d'aquesta causa, que integra una de les peces del cas Maquillatge.

Lliteras, Munar i Cañellas van ser acusats de malversació, prevaricació, tràfic d'influències, frau a l'administració i falsedat documental pels fiscals anticorrupció Juan Carrau i Ana Lamas, els quals sol·licitaven una pena de 8 anys de presó per als primers i 6 per a la darrera. Amb aquests, també seran jutjades cinc persones més acusades de col·laborar en l'operació, per a qui els fiscals demanaven penes d'entre 1 i 4 anys per distints delictes.

Els fiscals anticorrupció, Juan Carrau i Ana Lamas, entrant a l'Audiència.

Principi d'acord amb 7 dels acusats

Segons han confirmat fonts de la Fiscalia, s'ha produït un principi d'acord amb set de les vuit persones acusades, si bé Lliteras no ha reconegut els delictes que se li imputen. Tanmateix, ha ingressat avui uns 20.000 euros en concepte de reparació del dany i es preveu que assumirà una part dels càrrecs que se li atribueixen, fet que suposaria tenir en compte els atenuants de confessió, reparació i dilacions indegudes. D'aquesta manera, la petició de pena dels fiscals podria veure's substancialment rebaixada, tot i mantenir-ne la sol·licitud de privació de llibertat.

Igualment, el principi d'acord per a Munar, Cañellas i la resta de persones implicades apunta a evitar la seva entrada a la presó; més encara tenint en compte que totes han contribuït en major o menor grau a reparar els danys.

El Ministeri Fiscal considera que els tres exalt càrrecs idearen un pla per destinar doblers del Consell a premiar persones i institucions que realitzaven tasques de proselitisme, captació de vots i difusió del programa del partit. D'acord amb l'acusació pública, es coordinaren per beneficiar arbitràriament cases regionals i associacions d'immigrants que haurien afavorit la captació de vots.

Munar, a la sortida de l'Audiència aquest dijous.

Entre els expedients fraudulents duts a terme per iniciativa dels tres polítics imputats hi ha pagaments per a la organització d'un concurs de Miss Balears Argentina, excursions i visites a museus que mai no van realitzar-se, entre d'altres.

Entre els acusats també figura Antonio David Rebassa, excap d'Inversions per a la Millora de l'Entorn Turístic, que acceptà cobrar un deute facturant per un concepte en fals al Consell per un treball inexistent en un esdeveniment dirigit a persones immigrants.

També haurien contribuït en l'afer quatre persones més: el president i una membre de la Federació Argentina de Mallorca, un membre de la Federació Colombiana de Mallorca i la presidenta de l'Associació de Mallorquins a Amèrica. A totes aquestes persones se'ls imputen delictes de malversació, frau a l'administració i falsedat en document mercantil per part de la Fiscalia en aquesta causa, ja que presumptament col·laboraren en la campanya fraudulenta a canvi d'encàrrecs de treballs ficticis pels quals rebien fons públics.

stats