LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ
Balears 03/11/2017

L'Audiència Nacional jutja 12 rapers més per les lletres dels seus temes musicals

La Fiscalia demana per a cadascun la pena de dos anys i un dia de presó i una multa de més de 4.800 euros

Anna Schnabel
2 min
L'edifici de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / EFE

PalmaMentre l’Audiència Nacional interrogava aquest dijous el vicepresident i set consellers de la Generalitat, també començava el judici contra dotze rapers del col·lectiu La Insurgència, residents a diferents ciutats de l’Estat. Un dels ‘insurgents’ encausats fou l’eivissenc Joel Cardona Siker, que pel fet de ser menor d’edat ha estat processat al marge.

Els encausats ahir feien front al segon i darrer dia del litigi. Segons informà Efe, la Fiscalia va mantenir la seva petició de dos anys i un dia de presó -la pena mínima necessària per entrar-hi- i una multa de més de 4.800 euros per als dotze joves, als qui acusa d’enaltiment del terrorisme. Així mateix, demana que es retirin d’internet els continguts objecte de delicte. El Ministeri Públic va considerar que aquestes composicions “propaguen un mètode violent per combatre un sistema que els acusats consideren injust” i que “enalteixen el PCE(r)-Grapo”, el grup que “va dur a terme múltiples segrests, atracaments i assassinats”. En aquest sentit, va comparar el Grapo amb la Jihad i va titllar de “religió” les idees que exhibeixen els rapers en els seus temes musicals.

Música als tribunals

Música als tribunals“El missatge d’aquestes cançons no sempre mostra el mateix grau de violència, però sí que mantenen una tònica subversiva davant l’ordre constitucional democràtic que els identifica com a membres del col·lectiu que enalteix d’una manera sistemàtica l’organització terrorista PCE(r)-Grapo, com també els seus integrants”, diu l’escrit d’acusació.

L’advocat defensor dels rapers encausats, Juan Manuel Olarieta, que també defensa el raper mallorquí Valtonyc, en va demanar la lliure absolució argumentant que les proves contra ells -les cançons penjades a YouTube- són “irrellevants” i es basen en una “interpretació esbiaixada sobre un contingut simbòlic”. Vuit dels dotze acusats es varen definir davant el tribunal com a persones que “pateixen injustícies i pretenen protestar contra aquestes” a través de la música. “L’expressió de les emocions sobre la societat no pot ser delicte”, varen afirmar. En finalitzar el judici, els encausats varen ser rebuts per un petit grup de persones que els esperava a la sortida de l’Audiència amb cants i aplaudiments.

Coincidències

CoincidènciesEs dona la circumstància que va ser la jutgessa Carmen Lamela qui va citar a declarar els dotze rapers el mes de març. És la mateixa magistrada que aquest dijous decretà presó incondicional sense fiança per a mig Govern català. De fet, La Insurgència denuncia en un comunicat, difós a través del seu compte de Facebook, que “l’estat espanyol continua augmentant la seva dinàmica repressiva contra organitzacions, artistes i militants contraris al sistema”. Assenyalen, a més, que “l’entrada a la presó dels líders de l’ANC i Òmnium Cultural” no fa més que “augmentar la llista de presos per les seves idees”.

L’Audiència Nacional ja va fer seure Valtonyc al banc dels acusats per suposades “injúries contra la Corona” i “enaltiment del terrorisme”. El tribunal el condemnà al març a 3 anys i mig de presó. El seu advocat va recórrer una sentència que va aixecar una onada d’indignació arreu de l’Estat. El lletrat sosté que les cançons com les de Valtonyc o els ‘insurgents’ s’emparen en l’exercici d’un dret fonamental i que l’Estat només sap fer ús d’una “política del pal”.

stats