Balears 05/12/2017

L'Audiència Nacional condemna a 2 anys i 1 dia de presó cadascun dels 12 rapers de La Insurgència

La presidenta de la Secció Quarta discrepa "profundament" de la pena, que implica la ineludible privació de llibertat

Anna Schnabel
2 min
L'edifici de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / EFE

PalmaL'Audiència Nacional ha condemnat a una pena de dos anys i un dia de presó cadascun dels dotze rapers del col·lectiu La Insurgència, entre els quals es troba el sabadellenc Alexander Nicolaev 'Elgio', per un delicte d'enaltiment i justificació del terrorisme. Aquesta sentència evoca inevitablement la que condemnà a 3 anys i mig de presó el raper mallorquí Josep Miquel Arenas 'Valtonyc' per injúries a la Corona, un delicte d'amenaces i enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes en les lletres d'alguns dels seus temes musicals.

La condemna de dos anys i un dia de presó implica que els encausats no podran demanar la suspensió de l'ingrés. L'Audiència, a més, els demana 4.800 euros de multa, nou anys d'inhabilitació i la retirada de les cançons d'internet.

El col·lectiu publicà diverses cançons a través de la xarxa social Youtube en les quals, segons el tribunal, s'enaltia l'organització terrorista GRAPO-PCE(r) i alguns dels seus membres. En la sentència, els magistrats analitzen les lletres dels temes musicals i consideren que contenen "continuades al·lusions que, desproveïdes de qualsevol altra consideració, impliquen obertament una lloança a l'organització terrorista GRAPO" i, de manera puntual, també a ETA.

La presidenta del tribunal discrepa "profundament" de la condemna

La sentència, però, té el vot discrepant de la presidenta de la Secció Quarta, Ángela Murillo. En el seu vot particular, Murillo discrepa "profundament" de la condemna i considera que la intenció dels acusats no era la d'enaltir o justificar accions terroristes, sinó que allò que cercaven era notorietat i cridar l'atenció que per altres vies no podien aconseguir. Aquest fet no constitueix, per la magistrada, "ni enaltiment ni justificació d'accions terroristes".

El tribunal rebutja, no obstant això, els arguments de Murillo i els d'aquells que esgrimiren els cantants durant el judici, quan varen defensar que la seva música expressava una denúncia social. La Sala remarca que la conducta dels rapers "no pot quedar 'extramurs' del Codi Penal" i que, "si no s'entén així, es podria generar una àmplia parcel·la d'impunitat".

L'advocat dels dotze rapers condemnats, Juan Manuel Olarieta, ha confirmat a l'ARA Balears que presentarà recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. Igual que en el cas de Valtonyc, que és defensat pel mateix lletrat, serà aquest tribunal qui hi tindrà la darrera paraula.

La reacció del raper sabadellenc, ara condemnat, no s'ha fet esperar: "La bèstia feixista té por i reprimeix, i això no és nou", assenyala Elgio al seu compte de Facebook. "No condemnen dotze rapers, condemnen tota una població a no poder exercir lliurement el seu dret a alguna cosa tan bàsica com ho és expressar-se", hi afegeix.

El cantant eivissenc Joel Cardona 'Siker' també va ser inicialment encausat, però pel fet de ser menor d’edat va ser processat al marge.

stats