TRIBUNALS
Balears 17/11/2016

El TSJIB eximeix una mare d'acollida d'haver de tornar la prestació

Un jutjat havia dictaminat que la dona havia de tornar més de 4.400 euros a la Seguretat Social perquè el temps d'adopció no havia arribat a un any

Xesc Adrover
2 min
E

PalmaLa Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha revocat una sentència d'un jutjat social de Palma que obligava una mare d'acollida a tornar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social un total de 4.448 euros, xifra que la demandant va cobrar en concepte de prestació per maternitat. La Seguretat Social li havia reclamat aquesta quantitat, corresponent a uns dos mesos i mig de prestació, perquè entenia que no s'havia complit el termini mínim d'un any d'acollida, decisió administrativa que va ser avalada inicialment en via judicial.

La dona i el seu marit varen signar, el 17 d'abril de 2015, un conveni d'acolliment temporal familiar d'un menor d'edat dins el programa de famílies cangur de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials del Consell de Mallorca. El 29 de maig, els tècnics del Servei de Menors i Família del Consell varen proposar el canvi de família acollidora, el qual es va produir el 4 de juny. El 28 de juliol, l'Institut Nacional de Seguretat Social va acordar revocar la prestació i reclamar-ne el reintegrament.

El tribunal reconeix que no s'ha complit el requisit legal d'un any, però destaca que la interrupció de l'acolliment no va ser fruit d'una voluntat de defraudar per part de la dona. Així mateix, la sentència apunta que l'acollida va exigir "una sobrededicació de l'acollidora en detriment del seu fill biològic, amb descompensació respecte del fill biològic, de manera que resultà superada".

La resolució judicial també ressalta que "l'informe de seguiment del menor acaba assenyalant que en tot moment l'atenció rebuda per aquest ha estat excel·lent, igual que la seva aplicació i col·laboració –de la mare– amb el servei de menors, i que la decisió del cessament de l'acolliment ha estat presa per l'esmentat servei de menors i no per la família acollidora".

Menors afectats amb càncer

A més a més, la sentència recorda que "en altres situacions de prestacions incloses a la Llei general de la Seguretat Social no comporten que es pugui donar una reclamació de reintegrament una vegada produït el cessament".

Així, posa el cas de la relacionada amb la cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu, que "s'extingeix quan, previ informe del servei públic de salut, acabi la necessitat de la cura directa, contínua i permanent del fill o del menor subjecte a acolliment o a guarda amb finalitats d'adopció del beneficiari, sense que estigui prevista la devolució de les prestacions percebudes".

stats