Balears 27/04/2017

L'atur va créixer un 20% a les Illes durant el primer trimestre de l'any

Tot i així, les Balears continuen sent l'única comunitat amb una ocupació superior a la d'abans de la crisi

Carmen Buades
2 min
Balears ha passat d’una taxa d’atur del 20% a una del 17,31% aquest 2015.

PalmaL'atur a les Balears va créixer un 20,34% durant el primer trimestre del 2017 i va situar-se en les 98.500 persones, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa publicades aquest dijous. Respecte dels darrers tres mesos de l'any passat, hi va haver 16.700 persones més sense feina, cosa que des de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria afirmen que és un comportament normal, ja que el primer trimestre de l'any té sempre una menor activitat econòmica.

No obstant això, avui el conseller de Treball, Iago Negueruela, ha destacat que la variació entre el primer trimestre d'enguany i el de l'any passat sigui d'un augment de l'atur de "només el 0,33%", ja que el 2016 la Setmana Santa va caure dins dels primers tres mesos de l'any i enguany ha estat a l'abril, fet que, per al conseller, demostra que "hi ha un gran component desestacionalitzador" perquè l'ocupació es manté gairebé igual.

Tot i l'augment de l'atur, les Balears continuen sent l'única comunitat amb unes dades d'ocupació superiors a les d'abans de la crisi i la taxa d'atur se situa al 16,76%, dos punts per davall de la mitjana estatal. Negueruela ha afirmat que continuen sent imprescindibles les polítiques actives d'ocupació i ha recordat que "s'han augmentat un 98% els recursos respecte del 2014" en aquest concepte, un fet que permet reduir l'atur de llarga duració i el juvenil.

El director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha assegurat que la recuperació d'ocupació està sent "inclusiva" perquè "l'atur també s'està reduint en aquells col·lectius que més han patit la crisi", com són, precisament, els joves i els aturats de llarga durada.

Tant Negueruela com Pou han reivindicat la importància d'atendre a la qualitat de l'ocupació i han afirmat que els esforços de les inspeccions s'haurien de centrar a reduir la taxa de temporalitat, que, de fet, enguany ha crescut respecte del 2016 i ha passat del 24,7% al 25%. També han fet una crida a l'augment salarial per tal que "el creixement es traslladi a la classe treballadora".

Els sindicats

Per part seva, Ana Landero, secretària d'Acció Sindical d'UGT, considera que, veient aquestes dades, la "recuperació econòmica serà macroeconòmica, però en cap cas social", i denuncia el descens de la població activa perquè pot ser com a conseqüència d'un "efecte desànim", que expulsa persones del mercat laboral. A CCOO, en canvi, Yolanda Calvo, secretària d’Ocupació i Formació, creu que s'ha d'incidir en la millora de les condicions laborals i no oblidar que encara hi ha 98.500 persones aturades.

stats