Exclusió social
Balears 28/11/2017

L'associació Es Refugi reclama polítiques per incrementar l'ocupabilitat dels majors de 45 anys

El 80% de les persones en situació d'exclusió social ateses per aquesta entitat són aturats de llarga durada

Ara Balears
2 min
El servei de menjador d'Es Refugi està ubicat al barri del Camp Redó, a Palma / ES REFUGI

PalmaMajors de 45 anys i aturats de llarga durada. Aquest és el perfil de les persones ateses l'any passat al servei d'acollida i menjador que l'associació altruista Es Refugi té al barri del Camp Redó de Palma. Són dades que l'associació ha donat a conèixer coincidint amb el Dia internacional de les persones sense sostre amb l'objectiu de fer palesa la necessitat d'impulsar polítiques actives d'ocupació per afavorir la contractació dels col·lectius que es troben en situació de major vulnerabilitat.

L’any 2016, Es Refugi va donar suport a 168 persones en situació d’exclusió social, un 80% de les quals tenia més de 45 anys i eren aturats de llarga durada. “Les dades internes de l’entitat posen en relleu que en determinats col·lectius la pobresa s’ha cronificat”, alerta l'associació en un comunicat. Així, assenyala que són molt pocs els usuaris que troben feina i els que ho fan tenen una ocupació de caràcter puntual i precària, que no permet sortir de l’exclusió, ja que no proporciona suficients hores de treball ni uns ingressos adequats. D'altra banda, l'entitat també destaca que un 25% de les persones beneficiàries de la tasca social d’Es Refugi eren pensionistes i la majoria patien pobresa greu, és a dir, rebien una pensió inferior a 342 euros.

Per sectors productius, la majoria de les persones que van demanar suport a Es Refugi procedien de l'hoteleria i la construcció (cambrers, peons, guixaires i cuiners, entre d'altres). En aquest sentit, l'entitat destaca que el 40% dels usuaris es troben en aquesta situació des del 2010, coincidint amb el pitjor moment de la crisi econòmica que va afectar fortament aquests dos sectors de producció.

El problema de l'habitatge

Des de l'entitat també posen en relleu el problema de l'habitatge, ja que “són moltes les persones que han hagut de triar entre el pagament del lloguer d'una habitació o menjar, o bé, en darrera instància, viure al carrer”. Durant l’any 2016, un 45% de les persones que menjaren en el menjador social vivia a una habitació, un 9% en un pis i un 46% no disposava d’un habitatge digne, és a dir, vivia en un espai públic o una estructura temporal. L'àpat que ofereix el menjador social d'Es Refugi constitueix, en molts de casos, la dieta principal del dia d'aquestes persones.

stats