Balears 11/02/2016

L'Assemblea de Docents desconvoca la vaga indefinida

Un 21% dels votants, de manera provisional, ha decidit continuar amb la mesura, mentre que el 76% de mestres i professors s'han mostrat partidaris a fer un canvi d'estratègia

Martí Gelabert
3 min
Docents votant a l'IES Antoni Maura / ISAAC BUJ

PalmaEls docents de les Illes Balears decideixen aturar la vaga indefinida que van convocar el 16 de setembre de 2013. Més de 100 centres han posat urnes aquest dimecres i aquest dijous a totes les Illes per prendre una de les decisions més importants a què s'ha hagut d'enfrontar la comunitat educativa.

Els resultats provisionals mostren una gran majoria de docents que han decidit votar a favor de la desconvocatòria de la vaga. En concret, els primers resultats detallen que 2.457 docents (76%) s'han mostrat partidaris d'aturar la vaga. D'altra banda, 699 docents (21%) han votat continuar amb aquesta mesura. Fins ara hi ha recomptats 87 vots en blanc (3%) i 11 que han estat nuls. Des de l'Assemblea de Docents asseguren que es tracta d'uns " resultats molt clars".

En total, de manera provisional, s'han inventariat ja fins a 134 centres, i han passat per les urnes 3.254 docents de les Illes.

La pregunta dirigida als docents de les Illes ha estat clara: 'Consideres que s'ha de desconvocar la vaga indefinida del 16 de setembre de 2013?'. Aquest dijous 11 s'ha realitzat el recompte al centre IES Juníper Serra. L'Assemblea de Docents havia donat una sèrie de raons (a banda de les que cada centre i cada docent tingui personalment) per la continuïtat d'aquesta històrica vaga o la seva desconvocatòria.

L'Assemblea de Docents durant el recompte de vots aquest dijous

L'Assemblea destacà que la protesta "s'ha demostrat que és una eina útil". De fet, la força dels docents ha estat el principal taló d'Aquil·les de l'expresident popular José Ramón Bauzá. Aquestes últimes setmanes, amb un nou govern del Pacte al capdavant de les polítiques balears, la pressió dels docents va aconseguir obtenir un 30% de millores pressupostàries futures.

Però, el nou context polític i la reflexió sobre la situació han portat l'Assemblea a preguntar-se si tenia sentit "continuar convocant una vaga que, aparentment, no hi ha intenció de dur a la pràctica". A més, la Conselleria d'Educació i els docents han apropat posicions amb alguns temes com el de la massificació a les aules. Tot i així, que l'Assemblea decideixi desconvocar la vaga no significa que no tingui la mirada fixada en les polítiques del govern de Francina Armengol. L'últim exemple clar és la cautela de la comunitat educativa respecte de la proposta del Decret de llengües. Des de l'Assemblea asseguren que no es tracta d'un procés participatiu, que no s'ha pogut fer valoració com assemblea, però que els companys denuncien aquesta falta de participació Tot i així, aquest dijous, a la mesa sectorial, sindicats i conselleria han mostrat, també, els primers símptomes d'entesa.

Canvi d'estratègia

Els docents hauran de decidir, ara, com definiran les pròximes línies d'actuació

L'Assemblea de docents recorda que la vaga "no és l'única via de lluita" i que "n'hi ha d'altres que poden ser igual d'efectives". De fet, el portaveu de l'Assemblea de Docents, Iñaki Aicart, recalca que l'adopció d'aquesta mesura no significa "un desmantellament" de la lluita dels docents, sinó que es tracta d'un "canvi d'estratègia" que ara, els professors i mestres de les Illes hauran de definir en les pròximes assemblees. "Hi ha altres vies, com la mobilització o la denúncia pública. Hi ha milers de solucions", ha destacat Aicart, que ha volgut recordar també que el 21% de docents ha decidit continuar amb la mesura.

Pel que fa a la participació, des de l'Assemblea de Docents es mostren molts satisfets per l'alta participació i recorden que s'ha tractat d'un " procés participatiu i transparent". A més a més, el portaveu ha deixat clar que aquest procés és "com una votació que es duu a terme a una assemblea" i que la propera passa, un cop s'obtenguin els resultats definitius, es dirigiran a la Conselleria per comunicar la desconvocatòria de la vaga.

D'aquí aproximadament dues setmanes -encara no hi ha data exacta- els docents celebraran l'assemblea on desapareixerà, per tant, el comitè de vaga i es dura a terme, en aquest sentit, una reestructuració.

Els resultats, en tot cas, són provisionals i ara es deixaran uns dies per reclamacions per rectificar les possibles errades. I a començaments de la setmana vinent es coneixeran els resultats definitius.

stats