Balears 17/05/2016

L'arc de Sant Martí tenyeix d'orgull el Parlament

Aprovada amb el suport de tots els partits la Llei per garantir els drets dels col·lectius LGTBI

Jaume Vinyas
2 min
La presidenta, Francina Armengol, satisfeta amb l'aprovació de la llei LGTBI.

PalmaEl Parlament ha aprovat, amb el suport de tots els partits, la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals i per eradicar la LGTBIfòbia. El propòsit, segons s'explica a l'exposició de motius, és evitar les situacions de discriminació i violència, a més d'assegurar que a les Balears es pugui "viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat". El debat parlamentari es va iniciar el mes de febrer per iniciativa dels partits signants dels Acords pel Canvi.

La norma estableix que les institucions públiques balears "han de vetllar pel dret a la no discriminació amb independència de l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere de la persona o el grup familiar al qual pertanyen". Diversos representants dels col·lectius a favor dels drets LGTBI han estat presents al Parlament. El president de Ben Amics, Jan Gómez, ha assegurat que el d'avui és "un dia històric no només per als LGTBI, sinó per a tota la societat". Gómez ha destacat que amb la nova norma "deixarem de ser ciutadans de segona", si bé ha subratllat que "encara queden molts avenços per assolir".

Els diputats han posat amb representants dels grups en defensa dels drets LGTBI

Entre les mesures més celebrades, Gómez ha esmentat l'article 25, en què s'indica que l'exercici del dret d'admissió no pot comportar en cap cas discriminació per raó de l'orientació sexual. "Ja mai més ens podran dir que no podem entrar a un local perquè l'ambient no és l'adequat per a nosaltres", ha assenyalat Gómez, qui ha romput a plorar en finalitzar la votació. Gómez també ha remarcat que la llei disposa d'un mecanisme sancionador i, per tant, "no és només una declaració d'intencions". També ha celebrat que les persones transsexuals podran accedir a tractaments hormonals sense el diagnòstic de disfòria de gènere, mesura que, considera, "despatologitza la transsexualitat".

Totes les formacions estan satisfetes per l'ampli consens assolit i s'han felicitat per l'aprovació d'un text que fa una passa endavant en la garantia d'igualtat de drets per a tots els ciutadans de les Illes.

stats