TRIBUNALS
Balears 07/06/2016

L'Agència Tributària ratifica que la infanta no va cometre delicte fiscal

Una inspectora d'Hisenda assegura que no hi ha hagut cap canvi de criteri per protegir Cristina de Borbó

Agnès Antich
2 min
Els perits de l'Agència Tributària davant el tribunal que jutja el cas Nóos.

Palma"Si durant els sis mesos de la instrucció del procediment inspector aquesta actuària hagués constatat que la senyora de Borbó i Grècia hagués tingut algun tipus de participació o algunes de les rendes se li haguessin pogut imputar a ella, hauria sol·licitat, com vaig fer per a la resta, càrrega en pla d'inspecció, per descomptat i sense cap dubte, però no fou el cas", ha assegurat una inspectora de l'Agència Tributària durant la seva declaració en el judici del cas Nóos. Hisenda torna a insistir, d'aquesta manera, que la Infanta Cristina no va cometre delicte fiscal.

El fiscal del cas, Pedro Horrach, ha remarcat que de manera directa o indirecta acusen l'Agència Tributària del canvi de criteri per salvar la germana del rei d'Espanya, Felip VI. La tècnica ha contestat que l'Agència Tributària mai no va canviar de criteri per protegir la infanta Cristina, així ho ha defensat en relació amb les dues interlocutòries de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears que ho apuntaren. No hi havia indicis i no la van investigar, ha vingut a dir l'experta.

Horrach ha destacat també que l'acusació popular de Manos Limpias es basa en aquest canvi de criteri per acusar la infanta Cristina. A més, a preguntes de la Fiscalia, la tècnica d'Hisenda ha afirmat rotundament que mai no va rebre cap ordre de cap superior sobre com havia de dur a terme la inspecció.

Urdangarin i Torres regularitzaren la seva situació amb Hisenda

Pel que fa a Aizoon, un dels perits ha explicat que en la societat d'Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó trobaren treballadors fantasma i que les despeses eren personals. Els treballadors curiosament eren servei domèstic, una estudiant, un assistent, un assessor, un jove que feia encàrrecs, un analista i una enfermera. A part, de dos altres contractats que ningú havia vist.

La inspectora d'Hisenda ha recordat que en el procediment judicial Urdangarin està acusat de dos presumptes delictes fiscals en l'IRPF de l'any 2007 i 2008 per uns ingressos que declarà Aizoon, quan ell fou el contractat i no la societat. Els perits han explicat que Urdangarin va ser sancionat per Hisenda i l'any 2014 pagà per la infracció molt greu que havia comès. El seu soci Diego Torres també va voler regularitzar la seva situació amb Hisenda, per la seva declaració de l'any 2015, però ho feu per disconformitat, no com Urdangarin, que es conformà amb la sanció.

Els experts han explicat que el conglomerat d'empreses vinculades a Torres i Urdangarin es facturaven entre elles mateixes més de 8 milions d'euros. D'altra banda, "Nóos Consultoria pagava més sous que ingressos tenia", ha assegurat un dels tècnics. Els treballadors ficticis beneficiaven econòmicament a l'entitat. Els perits han destacat també el paper de Torres, com a dirigent de gran part dels moviments de les empreses. Així, com Urdangarin ho feia amb Aizoon.

Els tres perits de l'Agència Tributària encara no han estat interrogats per les defenses, aquest dimecres es tornaran a asseure davant el Tribunal del cas Nóos per continuar amb la seva prova pericial. D'altra banda, divendres es preveu que tots els acusats, inclòs la Infanta Cristina, tornin a la banqueta dels acusats per ser presents en les conclusions finals.

stats