Balears 03/08/2016

L'Agència de Disciplina Urbanística compartirà l'import de les multes amb els municipis que s'hi adhereixin

El Consell de Mallorca destaca que, en els sis primers mesos d'enguany, han obert més expedients sancionadors que en els tres darrers anys

Jaume Vinyas
2 min
La conselleria insular, Mercedes Garrido, i el gerent de l'ADU, Bartomeu Tugores.

PalmaLa lluita contra les irregularitats urbanístiques han cobrat un impuls nou, enguany. Així ho ha afirmat la consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, durant la presentació de la memòria anual de l'Agència de Disciplina Urbanística (ADU). Aquest organisme autònom del Consell ha obert, durant els sis primers mesos de l'any, més expedients sancionadors (109) que durant els tres darrers anys (98); el nombre de paralitzacions d'obres (56) multiplica per set les assolides en els dos darrers anys (8); a més, per primera vegada des de la posada en marxa de l'ADU, l'any 2009, s'han començat a imposar les multes coercitives. Concretament, se n'han imposades 13 per un valor total de 47.140 euros.

El gerent de l'ADU, Bartomeu Tugores, ha analitzat les xifres i les ha atribuïdes a la implicació dels funcionaris de l'ADU, als qui ha felicitat expressament. A més, ha anunciat que dia 1 de setembre s'incorporaran set persones més a l'Agència amb l'objectiu d'accelerar els 1.124 expedients pendents de tramitació. D'aquests, quatre seran juristes, precisament, per desencallar la feina burocràtica i no permetre que cap cas prescrigui.

Garrido ha destacat, a més, que el nombre de municipis adherits a l'ADU s'ha duplicat, si bé reconeix que encara queda molt camí per fer. A inicis de legislatura, n'hi havia sis i, el darrer any, set municipis més s'hi han sumat o han iniciat el procés per fer-ho. Garrido ha atribuït aquesta recança a entrar a formar part de l'ADU a "una qüestió econòmica". "Quan parles amb els regidors, et plantegen que és l'Agència la que es queda amb l'import de les multes", ha explicat.

En aquest sentit, i per incentivar una major adhesió dels municipis, Garrido ha anunciat que estan treballant en una modificació dels estatuts que podria permetre, a partir dels primers mesos del 2017, iniciar procediments que "permetin retornar els doblers causats per la indisciplina urbanística". D'aquesta manera, considera, els consistoris disposaran de més al·licients per lluitar de manera "més efectiva" contra el desori urbanístic. En aquest sentit, ha posat l'exemple de Felanitx, municipi que s'hi va adherir fa menys de tres mesos i ja ha presentat 60 denúncies.

stats