Balears 30/05/2017

Els jutjats especialitzats en clàusules sòl funcionaran a partir d'aquest dijous

Les associacions de consumidors demanen una solució extrajudicial

Ara Balears
2 min
Per als bancs s’està obrint un nou focus de problemes després de la sentència europea que va declarar il·legals les clàusules terra.

PalmaAquest dijous es posen en marxa els jutjats habilitats per gestionar els casos contra les clàusules sòl. Després de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu que les considerava abusives i obligava la banca espanyola a tornar els interessos que havien cobrat de més aplicant-les, les Balears disposaran de quatre jutjats especialitzats en el tema.

Si bé a la resta de l'Estat hi haurà un sol òrgan per província, els territoris insulars podran tenir-ne més. De fet, Eivissa i Mallorca disposaran d'una sala cada una (els jutjats de primera instància número 1 i número 17, respectivament) i Menorca en tindrà dues, una a Maó i una a Ciutadella.

Per tal de fer front a les reclamacions, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha assignat un reforç a aquestes sales per tal que no es vegin afectats la resta de casos. S'haurà d'esperar per veure com evoluciona el volum de feina, però, de moment, s'afegirà al personal un jutge en pràctiques, un gestor, dos tramitadors i un auxiliar. Des del CGPJ adverteixen que hi ha un "problema pràctic" de manca d'espai als jutjats de primera instància de Palma, pendents d'una remodelació de l'edifici que permeti ubicar-hi tot el reforç.

En qualsevol cas, des de les associacions de consumidors com Adicae ja advertien la setmana passada que les solucions que està posant el govern central a les clàusules abusives és un "fracàs". La comissió de seguiment que va aprovar el Consell de Ministres per avaluar el retorn dels interessos és, per Adicae, "una simple quimera buida d'eficàcia". També asseguren que "un frau col·lectiu d'aquestes dimensions requereix una solució extrajudicial que eviti que els consumidors es vegin abocats als tribunals".

stats