Balears 04/12/2017

Els jutjats aturen de nou la demolició de la Feixina

ARCA celebra una nova victòria judicial, mentre que el Consell de Mallorca estudia presentar un recurs contra la decisió

Anna Schnabel
2 min
El monòlit de la Feixina és avui molt més a prop de ser un bé catalogat.

PalmaEl titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma, Pedro Antonio Mas, ha tornat a suspendre cautelarment la decisió del Consell de Mallorca del passat 18 de juliol, que va acordar no declarar Bé Catalogat el monument franquista de la Feixina. D'aquesta manera, s'evita de nou la continuació de la tramitació de la demolició del monòlit. L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha tornat a celebrar la resolució judicial. El Consell de Mallorca, per la seva banda, estudia presentar un recurs contra la decisió.

El jutge estima la sol·licitud de l'Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina, representada per l'advocat Francisco Javier González, que va presentar un recurs contra el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma, demanant la suspensió de l'execució de l'expedient de demolició com a mesura cautelar. L'associació argumentava en el seu recurs que la suspensió cautelar no ocasionaria cap perjudici als interessos generals i que calia protegir el patrimoni històric artístic de Palma.

Arguments a favor i en contra

L'Ajuntament de Palma, per la seva banda, va traslladar a mitjan juliol a la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca un contundent informe en el qual esmicolava els arguments per mantenir la polèmica pedra. L'autor d'aquest informe, l'arquitecte i catedràtic Josep Quetglas, va concloure que el "monument no té cap valor artístic" i que "només hi ha una manera de donar-li un punt de vista estètic: convertir en obra d’art el seu desmantellament".

En aquesta darrera interlocutòria, el jutge evita entrar al fons de la qüestió, però denega de nou la raó al Consell i a Cort, almanco fins que s'hagi decidit finalment si el monument s'enderroca o no, tenint en compte que abans considera necessari demostrar els "danys i perjudicis de reparació impossible o difícil" si finalment la sentència resultàs favorable al manteniment del monòlit.

stats