Publicitat
Publicitat

La jutgessa del cas Peatge cita els 13 imputats

Entre els citats, hi figuren l'exconseller d'Obres Públiques Antoni Pascual i l'exdirector insular de Carreteres Gonzalo Aguiar, que poden presentar al·legacions abans que la causa passi al tribunal del jurat

La jutgessa d'Instrucció 5 de Palma, Ana San José, ha citat dilluns que ve els tretze imputats del cas Peatge. El procediment preveu que els acusats siguin jutjats pel Tribunal del jurat pel presumpte frau de 41,9 milions d'euros del Consell de Mallorca en la legislatura 2003-2007.

Entre els citats a comparèixer davant el jutjat figuren l'exconseller d'Obres Públiques Antoni Pascual i l'exdirector insular de Carreteres Gonzalo Aguiar, que ara hauran de complir aquest tràmit amb els altres onze imputats en la causa, la Fiscalia i les altres parts personades.

La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma va dictar el març passat la sentència ferma d'obertura de procediment davant el jurat, però totes les parts poden presentar les al·legacions que considerin oportunes en aquesta compareixença senyalada per dilluns a les 10.00 hores.

La jutgessa va posar fi al març a la instrucció d'aquest cas sobre el suposat desviament de doblers públics cap a obres privades que es van facturar com si fossin part dels treballs de desdoblament de la carretera Palma- Manacor (Ma-15), efectuats quan Unió Mallorquina governava el Consell de Mallorca amb el suport del PP.

San José imputa els dos exalts càrrecs, dos funcionaris de la institució insular i nou particulars més pels presumptes delictes de malversació de cabals públics i suborn continuat, a més dels suposats delictes de falsificació documental i frau a l'administració.

La jutgessa considera que "hi ha indicis suficients" per entendre que es van desviar fons públics en benefici particular, que els funcionaris van falsejar factures entre societats, que van faltar a la veritat i que es van concertar amb particulars per defraudar l'administració.

En la interlocutòria amb què va tancar la instrucció, la jutgessa va assenyalar que Pascual, Aguiar, el director de l'obra per part del Consell Francisco Orejudo i el zelador vigilant d'aquesta, Gabriel Mestre, van utilitzar la seva posició en la institució insular i el seu control sobre els treballs i el pressupost per obtenir un benefici econòmic il·lícit.

Segons la jutgessa, els quatre membres del Consell de Mallorca es van posar d'acord amb els responsables de la concessionària del desdoblament de la Ma-15 per fer obres de reforma en els seus domicilis particulars, exigir doblers a particulars i empreses que tenien els seus negocis al costat de la carretera, permetre que augmentàs el cost de l'obra amb 41.900.000 euros i ometre el control del peatge a l'ombra amb què es va pagar part del projecte.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF