Publicitat
Publicitat

JUSTÍCIA

El jutge degà vol els corruptes a la presó

Martínez Espinosa denuncia que ja és un hàbit abusiu demanar l'indult per evitar ser empresonat

El degà dels jutges de Palma, Francisco Martínez Espinosa, reafirmà ahir a Palma que en els casos de condemnats per corrupció no s'ha de concedir la suspensió de l'execució de la condemna quan es tramita l'indult... ni tan sols és partidari que puguin obtenir l'indult.

Martínez Espinosa aprofundí així en les conclusions de la XXIII reunió de jutges degans de tot Espanya mantinguda a Sevilla, de la qual fou portaveu, i afirmà que una mesura excepcional com és la suspensió de la condemna s'està convertint, per la via de la petició de l'indult, en una "pràctica habitual" que qualificà fins i tot "d'abusiva".

No es va voler referir expressament a si s'ha de denegar aquesta possibilitat a Jaume Matas, pendent que l'Audiència resolgui si accepta o no deixar en suspens el seu ingrés a la presó (per complir una pena de 9 mesos) a l'espera d'un hipotètic indult que pareix que se li està posant ben costa amunt, especialment després que el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, digués que no veu "a priori" motius per indultar-lo.

Així, el degà indicà que quan, en la reunió de jutges, es plantejà redactar la proposta que no se suspenguin les condemnes per la petició d'indult en casos de corrupció, "no ho férem pensant en cap cas concret, sinó en tots els delictes de corrupció". Ara bé, en ser demanat per la situació de l'expresident, afirmà que "hauria de ser així en tots els supòsits", i deixà clar que no estava opinant sobre el cas de Matas.

Martínez Espinosa explicà que els delictes lligats a les pràctiques corruptes són fets molt greus i que l'indult està sent utilitzat com una via per esquivar la presó.

La mesura relativa a l'indult en els casos de corrupció figura en un grup de propostes que els jutges han elaborat per lluitar contra la corrupció i serà remès al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial. Al Ministeri, serà un element més que possiblement jugarà en contra de la petició d'indult de Jaume Matas.

El degà anà més enllà i, com a opinió personal -així ho va voler matisar- va qüestionar la figura de l'indult pròpiament dita. En la seva opinió, no té gens de sentit en el segle XXI, "ja que el seu origen i la seva regulació legal són propis d'altres temps superats i que no tenen res a veure amb els actuals esquemes sociològics i democràtics". Recordà que és una prerrogativa, un dret de gràcia, de perdó que atorga el rei i que avui en dia, afegí, no té sentit que existeixi.

Per lluitar contra la corrupció, el jutge defensà també la creació d'un cos de pèrits econòmics que, talment com els metges forenses, pogués assessorar els jutges en matèria econòmica. Si existís un cos d'aquestes característiques, s'haurien evitat especulacions sobre si tècnics proposats per l' Agència Tributària poden estar controlats o no pel poder polític, situacions amb les quals s'ha elucubrat recentment. Espinosa se'n cuidà de no fer menció expressa dels casos concrets lligats a la polèmica però que són en el cap de tothom.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF