PALMA
Balears 20/02/2015

El nou pla del Jonquet impedirà que es perfori el talús i limitarà els pisos d'Acciona

Cort tracta de corregir les deficiències detectades per Patrimoni, que el va tombar en primera instància, i tornarà a presentar-lo en les properes setmanes

Lluís Planas
3 min
El barri del Jonquet va ser declarat BIC fa cinc anys. ISAAC BUJ

PalmaEl Pla Especial de Protecció (PEP) del barri del Jonquet no inclourà finalment la perforació del talús que dóna al passeig Marítim per donar entrada a un gran aparcament soterrat i limitarà l'edificabilitat dels blocs de pisos projectats per la promotora Acciona al solar del teatre Mar i Terra. Són les principals correccions en les quals està treballant el departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, després que Patrimoni del Consell de Mallorca tombàs en primera instància el planejament presentat, el mes de desembre passat, i obligàs Cort a refer-lo.

Segons ha avançat el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, en les pròximes setmanes es presentarà el PEP novament davant el departament insular, una vegada que se n'han tractat de corregir les deficiències detectades. Valls ha explicat per això que en aquest procés s'han mantingut reunions amb representants del Col·legi d'Arquitectes i amb els mateixos tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca per tal d'assessorar-se. "Estam treballant en el compliment de les exigències i crec que la nova proposta s'ajustarà a allò que es demana", ha dit Valls.

L'informe de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell alertà en el seu moment que el primer PEP presentat, aprovat en solitari per l'equip de govern del PP a Cort, podia "comprometre seriosament els valors urbanístics, ambientals i, en definitiva, culturals del barri del Jonquet". Els tècnics, a més, advertiren que el planejament s'havia fet a mida per poder executar dos projectes urbanístics dins el conjunt històric que està declarat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) des de l'any 2009.

Ara Urbanisme eliminarà una de les qüestions més polèmiques d'un dels projectes d'Acciona: la construcció d'un aparcament soterrat amb 384 places de rotació a través de la perforació del talús que dóna a la façana del passeig Marítim i com a entrada a uns locals comercials, també soterrats i amb façana al passeig. Valls no ha especificat la redimensió de l'aparcament previst ni si això suposarà també l'eliminació de l'espai comercial, però sí que ha assegurat que només es permetran places soterrades sobre les noves edificacions que es facin i que l'entrada seria pel carrer Monsenyor Palmer.

Valls afirma que Cort haurà d'assumir càrregues urbanístiques

El responsable d'Urbanisme tampoc ha avançat massa sobre les limitacions que s'introduiran a la promoció de pisos projectada per Acciona al solar del teatre Mar i Terra, on es volien construir 65 habitatges en edificis de planta baixa més dues. Valls ha dit que el projecte tindrà menys edificabilitat i una "nova composició" per ajustar-se a allò que exigia Patrimoni. Amb tot, ha advertit que amb aquest nou planejament Cort haurà d'assumir càrregues urbanístiques, amb un cost econòmic que inicialment es vol evitar.

En qualsevol cas, la Llei de patrimoni blinda la declaració de BIC del Jonquet davant els planejaments urbanístics i les indemnitzacions als promotors. Acciona va impugnar en el seu moment aquesta declaració, però en darrera instància el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) la va ratificar finalment l'estiu passat.

El regidor ha afegit que el projecte previst al solar de Rentadors, on es permetrien aixecar-hi 12 habitatges fins a la primera línia, també amb tres altures i un altre aparcament soterrat de 80 places, es mantindrà igual. Al marge de la decisió que prengui aquesta vegada la Comissió de Patrimoni Històric del Consell sobre el nou redactat del PEP que li remetí l'Ajuntament de Palma, també s'haurà d'esperar la valoració que en faci la plataforma Salvem el Jonquet, que fa just una setmana celebrà el cinquè aniversari de la declaració del barri com a BIC, advertint que "encara no està salvat". Representants de la plataforma es reuniren fa unes setmanes amb el batle Mateu Isern i el tinent de batle Jesús Valls, que assistí després a la celebració.

stats