PALMA
Balears 06/11/2014

El Jonquet compleix cinc anys com a BIC sense sentir-se protegit

La plataforma alerta que Cort "ha triat el pitjor camí" perquè el nou pla especial no impedeix els macroprojectes que amenacen el barri

Lluís Planas
3 min

PalmaEl 5 de novembre de 2009 el BOIB publicà la declaració del barri del Jonquet de Palma com a Bé d'Interès Cultural (BIC). La fita aconseguida ara fa cinc anys durant el Govern del Pacte, després d'una forta mobilització veïnal amb el suport de distintes entitats socials, feia pensar que aquesta figura de protecció permetria aturar els dos macroprojectes que amenaçaven en aquell moment el conjunt històric d'aquest barri singular de ciutat. No obstant això, passat aquest temps, l'amenaça perviu. La plataforma Salvem el Jonquet volia convocar una festa per commemorar l'efemèride, però ara mateix té feines més urgents a fer.

La plataforma està en aquests moments redactant les al·legacions al Pla Especial de Protecció (PEP) que l'Ajuntament de Palma ha aprovat de manera inicial, amb els vots en solitari del PP. El termini acaba dilluns que ve i els grups de l'oposició, PSOE i MÉS, també n'hi presentaran. Aquest pla era d'obligada redacció a partir de la declaració de BIC, com un pla d'ordenació urbanística específica, però des de la plataforma denuncien que "aquest PEP no protegeix, sinó que destrueix". El pla haurà de passar pel dictamen final del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca.

"La declaració de BIC era el moment per posar el marcador a zero i triar el camí que s'hagués volgut sobre la protecció del barri", explica un dels portaveus de Salvem el Jonquet, Pep Balaguer, que alerta sobre això que "Cort ha triat el pitjor camí perquè manté fil per randa les propostes dels projectes de les promotores Acciona i Promociones Es Jonquet 2000 SL", mentre que es queixa que l'equip de govern de Mateu Isern no ha atès les seves peticions durant el procés.

Aparcaments i supermercat soterrats i tres pisos a primera línia

En el primer cas, el projecte d'Acciona preveu la construcció d'un aparcament de rotació soterrat amb 384 places, perforant el talús que dóna a la façana del passeig marítim i com a entrada a un supermercat, també soterrat. En el solar darrere el teatre Mar i Terra, s'hi podrien construir 65 habitatges en edificis de planta baixa més dues. Pel que fa al segon projecte, es permetrien aixecar 12 habitatges en el solar de Rentadors i fins a la primera línia, també amb tres pisos, i un altre aparcament soterrat de 80 places. Per la plataforma, això acabaria amb la tipologia tradicional del barri, a més de suposar un fort impacte visual sobre la façana del barri cap a la mar.

Consideren que això és incompatible amb la declaració de BIC i que s'està incomplint la Llei de protecció del patrimoni de les Illes Balears. Balaguer ha explicat que, a més de demanar-ne la retirada, una vegada que el PEP aprovat inicialment no permet aturar aquests projectes, estan treballant en la presentació d'alternatives menys impactants. El membre de la plataforma també es queixa que "l'Ajuntament argumenta que els projectes no s'aturen per no haver de pagar indemnitzacions milionàries, però això és fals, perquè en cap moment no s'ha arribat a concedir una llicència". Si el PEP s'aprova definitivament, les promotores sí que poden veure adquirits els seus drets.

Tramitació amb entrebancs i polèmica

Els interessos urbanístics sobre la zona del Jonquet han fet que la protecció jurídica del barri no hagi estat fàcil ni exempta de polèmica. L'estiu passat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha acabat confirmant la declaració de BIC feta pel Consell de Mallorca fa ara cinc anys després d'un llarg contenciós plantejat per Acciona. Durant les diligències, dos dels tècnics que testificaren a favor de l'empresa admeteren que també havien estat treballant en la redacció del PEP que ara ha aprovat l'equip de govern del PP a Cort.

La sentència del TSJIB, considerada una victòria per la plataforma integrada per l'Associació de Veïns del Jonquet i entitats com ARCA, el GOB i l'Obra Cultural, entre d'altres, va coincidir amb l'aprovació d'un pla especial que, tanmateix, no atura els projectes pels quals es va impulsar la declaració de BIC. La modificació del PERI (Pla Especial de Reforma Interior) que havia estat aprovat el 1985 sota el mandat de Ramon Aguiló, impulsada amb Joan Fageda com a batle i José María Rodríguez com a responsable d'Urbanisme, va permetre la presentació dels projectes desenvolupistes al Jonquet.

stats