Publicitat
Publicitat

LA POLICIA LOCAL DE PALMA, INVESTIGADA

Els investigadors amplien sospites a les oposicions a intendent, comissari i major

Segons un testimoni, estaven donades i la de major l'ocupa l'actual director de Seguretat Ciutadana

Els investigadors del suposat frau en les oposicions desenvolupades en el cos de la Policia Local de Palma -que, per ara, ha provocat la caiguda de l'exintendent Antoni Vera i del director general de Seguretat, Enrique Calvo- consideren necessari també analitzar els expedients dels concursos oposició per cobrir les places d'intendent, comissari i major convocats entre 2011 i 2012. Així, les investigacions, iniciades amb les proves per cobrir 14 places d'oficial i 3 de subinspector, avancen ara cap a la resta de tests selectius.

La Guàrdia Civil entén que, de les declaracions testificals preses en la darrera fase de la investigació, s'apunten presumptes irregularitats que haurien de ser verificades amb l'anàlisi de tots els expedients esmentats.

La declaració d'un policia que va concórrer a totes aquestes proves és la clau. El testimoni assegurà, davant la Guàrdia Civil, que "hi havia anomalies en totes i cada una de les oposicions" a les quals s'havia presentat.

Testimoni difícil per a Vera

Per exemple, el testimoni explica que quant a la plaça d'intentent interí, Antoni Vera mateix li contestà, a la seva pregunta de si tenia el suport dels polítics, "que sí", que el tenia, tot i que fins que no ho veiés efectiu no ho donaria per segur. La plaça fou per a Vera. El testimoni recordà a la Guàrdia Civil que, prèviament, el regidor de Seguretat Ciutadana, Guillem Navarro, havia dit públicament, davant la premsa, que la persona adequada per al lloc d'intendent era Antoni Vera.

Igualment, el testimoni indicà que llavors es convocaren una plaça de comissari i una altra de major, i que ell va parlar directament amb Vera "per veure les possibilitats reals" de poder obtenir alguna d'aquestes places. Sempre segons aquest testimoni, Vera li digué que "li sabia greu", però que els dos candidats ja estaven triats. Afegeix que a preguntes de si la plaça de comissari era per a Rafel Estarellas i la de major per a Guillem Mascaró, "Vera va assentir amb el cap". Són els dos que obtingueren les places. El testimoni detalla amb profusió les irregularitats que suposadament es cometeren per afavorir determinades persones i que ara els investigadors volen contrastar amb els expedients.

Guillem Mascaró és l'actual director general de Seguretat Ciutadana de Cort, després de la dimissió -arran de l'escàndol de les oposicions- d'Enrique Calvo.

Respecte de les oposicions a oficial (les que desencadenaren la investigació) i les de subinspector, la Guàrdia Civil conclou que, en les oposicions a oficial, hi ha una clara filtració de les preguntes en la qual podrien estar implicats almenys 10 dels opositors.

Preguntes sota sospita

Pel que fa a l'expedient del concurs oposició a subinspector, la Guàrdia Civil considera necessari aprofundir en la investigació per tal d'esbrinar quines preguntes feren cada un dels membres del tribunal.

De moment, destaquen els investigadors que es dóna la circumstància que els quatre aspirants amb més nota donen la mateixa resposta a tres preguntes impugnades (i llavors anul·lades) i que aquestes respostes coincideixen amb les que figuraven com a correctes en la primera plantilla de correcció, llavors anul·lada.

Entre els quatre aspirants amb més nota hi figura en segon lloc l'actual director general de Seguretat Ciutadana, Guillem Mascaró.

La Guàrdia Civil destaca en el seu informe que es constaten nombroses irregularitats en la manera d'actuar dels membres dels tribunals dels dos processos selectius fins ara investigats.

El Jutjat d'Instrucció número 12 reprèn demà les declaracions i prendrà testimoni al policia que suposadament destapà el cas.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF