Balears 26/10/2017

Investigadors del Centre Oceanogràfic de Balears confirmen la presència de la rajada noruega a la Mediterrània

Un article científic publicat juntament amb el Centre Oceanogràfic de Màlaga i la UIB explica la distribució d'aquesta espècie catalogada com a "quasi amenaçada"

Ara Balears
2 min
Un exemplar de rajada noruega.

PalmaLa rajada noruega és a la Mediterrània. Ho ha confirmat un article científic publicat per investigadors dels centres oceanogràfics de Balears i Màlaga i de la UIB en què s'han estudiat vuit exemplars de l'animal que demostren que la rajada noruega ha ampliat la seva àrea de distribució, ubicada principalment a l'Atlàntic.

La presència d'aquesta espècie a la Mediterrània no es va conèixer fins l'any 2010, tot i que una part de la comunitat científica va posar en dubte que els exemplars que es van trobar fossin de rajada noruega i creien que podien ser exemplars més petits d'una nova espècie. Amb aquest nou treball, es confirma que els exemplars trobats fa set anys coincideixen amb els fragments d'ADN d'altres obtinguts a l'Atlàntic.

Aquesta espècie va ser catalogada l'any 2015 per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura com a "quasi amenaçada" a l'Atlàntic, però fins ara no s'ha tingut en compte la seva presència a la Mediterrània. Per tant, la rajada noruega ja no només es trobaria al sud de Noruega, a Islàndia, a Escòcia i al golf de Biscaia, sinó que també seria a les aigües profundes –viuen entre els 200 i els 1.000 m– de la mar Mediterrània, on ampliaria a més la seva àrea de distribució des de la conca central a l'occidental.

L'estudi forma part de la tesi doctoral 'Past and recent demographic histories of western Mediterranean demersal chondichthyans' (Històries demogràfiques passades i recents de condrítics demersals de la Mediterrània occidental), que ha estat presentat fa poc a la UIB per Sergio Ramírez, becari predoctoral del Consell Nacional de Ciència i Tecnologia i de la Secretaria d'Educació Pública del Govern de Mèxic, i que ha estat codirigit per investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia i de la UIB.

stats