TRIBUNALS
Balears 29/06/2016

La trama de la Policia de Palma actuava "al servei de determinats polítics i del seu partit", segons el jutge

L'instructor del cas aixeca parcialment el secret de sumari

C. Román/j. Vinyas/a. Antich
3 min
El jutge instructor de la causa entrant als Jutjats d'Avinguda d'Alemanya en una imatge d'arxiu.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, ha aixecat parcialment el secret de sumari del cas de corrupció referent a la Policia Local de Palma. Penalva investiga policies i polítics presumptament implicats en una trama d'extorsió i coaccions a empresaris. El jutge té en el punt de mira unes 69 persones, la majoria vinculades a la Policia Local de Ciutat.

El jutge instructor ha dictat aquest dimecres diferents interlocutòries, i en una d'aquestes resolucions ha prorrogat el secret de la peça principal del cas. En una altra, d'aquesta peça principal, obre una nova peça separada en relació amb la Patrulla Verda de la qual sí que ha aixecat el secret de sumari. A la peça separada sobre la Patrulla Verda li afegeix el procediment dels exàmens de les oposicions per accedir al cos de la Policia Municipal de Palma. D'altra banda, enceta una segona peça separada, que manté secreta, per nous indicis de delictes.

D'acord amb el que ha dictat el jutge instructor, per mitjà de la filtració dels exàmens d'oficial de la Policia Local de Palma es pretenia crear i assegurar un organigrama corrupte, o, en el millor dels casos, dòcil i mal·leable, des de la base fins al cim de la piràmide delinqüencial. D'aquesta manera podien "actuar amb absoluta impunitat, així com han fet durant molts d'anys, i al mateix temps actuar al servei de determinats polítics i del seu partit", convertint així les distintes unitats policials en instruments en benefici d'interessos de tot tipus.

Al llarg de la investigació s'ha descobert la comissió per part d'agents de la Policia de Palma de múltiples o diversos delictes, en alguns dels quals actuaren juntament amb responsables municipals.

Penalva continua la investigació per presumptes delictes de prevaricació, negociacions prohibides a funcionaris, extorsió, suborns, falsetat documental, agressió sexual, sol·licitut de favors sexuals, ús d'informació privilegiada, delictes contra la salut pública, omissió del deure de perseguir delictes, obstrucció a la justícia, coaccions, amenaces, encobriment, associació il·lícita i per pertànyer a una organització criminal.

Les reaccions de Cort

La portaveu de l'equip de govern de Cort, Neus Truyol, ha assegurat aquest dimecres que l'aixecament del secret de sumari és "una bona notícia dins la situació de preocupació i incertesa que s'han viscut aquests mesos". Truyol ha explicat que "ens ajudarà a aclarir quins fets il·lícits es van dur a terme i quins són els implicats". A més, ha anunciat que l'Ajuntament es personarà en la causa.

Rodríguez s'envolta dels seus

José María Rodríguez ha presidit, aquest capvespre, la Junta Territorial del PP de Palma, el mateix dia que 'Diario de Mallorca' ha publicat que apareix al sumari del cas de corrupció de la Policia Local de Palma com a presumpte beneficiari de favors sexuals per part d'empresaris implicats a la trama. El president del PP palmesà havia convocat la reunió, aquest dimarts, per analitzar els resultats de les eleccions generals. Amb tot, segons ha pogut saber l'ARA Balears, aquest matí, un cop s'ha publicat la informació, s'han multiplicat les crides als membres del partit perquè assisteixin a la trobada. El líder històric de la formació estaria cercant fer-se “un bany de masses” en un moment complicat. Prèviament, Rodríguez ha negat les presumptes acusacions en un comunicat. La crida, segons es pot comprovar a les imatges, ha donat resultat. No hi havia ni una cadira buida a la seu del PP.

Rodríguez presidint la Junta Territorial de Palma
stats