PRESSUPOSTOS 2017
Balears 01/11/2016

Com s'invertiran els pressupostos de 2017?

A l'ARA Balears recollim, àrea per àrea, les principals apostes de les conselleries

M.g.
3 min
Pressupostos del 207 per conselleries

PalmaEls pressupostos de 2017 creixen en totes les àrees aprofitant l'augment del 10,1% que ha suposat en relació amb els de 2016. És el projecte de llei presentat i que, ara, entrarà en fase de debat al Parlament de les Illes Balears. Encara no estan aprovats, però els socis de Govern –PSIB i MÉS– no preveuen gaires dificultats. Almenys, això sembla per l'actitud de Podem, que signà un acord de mínims amb el qual s'assegurava no fer cap esmena a la totalitat i pactar les possibles esmenes parcials, a més de rebutjar les de l'oposició.

Com s'invertiran? A l'ARA Balears ho analitzam conselleria per conselleria. En els enllaços de cada àrea hi trobareu la informació detallada.

Salut

La més beneficiada

La Conselleria de Salut és l'àrea més beneficiada i rebrà 1.474,69 milions d'euros, fet que representa un 45% del pressupost total. Destaca la inversió a Atenció Primària, que augmenta un 13% respecte del 2016 (46 milions d'euros més) fins a arribar als 386 milions. De fet, Atenció Primària és un dels eixos a través dels quals es vol sustentar Salut aquesta legislatura. També, més de la meitat del pressupost es dedicarà als hospitals públics (752 milions).

Educació i Universitat

La comunitat educativa troba "insignificant" la inversió

La Conselleria d'Educació rebrà 882,58 milions d'euros. És a dir, el 27% del pressupost total. Tot i així, la comunitat educativa critica les inversions i exigeix arribar fins als 1.000 milions d'euros. El pla d'èxit educatiu creat per la Conselleria serà la base de la inversió dels pressupostos, englobant totes les direccions generals. Hi haurà més docents, més centres i menys barracons. Creix la inversió en educació pública i, en menor mesura, a la concertada.

Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Sanejament, depuració i abastament de l'aigua

Més de la meitat del pressupost destinat a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca (205,6 milions d'euros) anirà destinat al sanejament, la depuració i l'abastament de l'aigua. En concret, 112,1 milions. Per a la conservació i la millora del medi natural es destinaran 19,9 milions d'euros.

Serveis Socials i Cooperació

Es triplica la Renda Social Garantida

L'aposta de la Conselleria de Fina Santiago és triplicar el pressupost destinat a fer front a l'increment de serveis socials i a la Renda Social Garantida: el programa de Planificació i Ordenació social tindrà més de 41,3 milions d'euros. Hi haurà, també, dues noves residències per a majors dependents i la reforma del centre de menors Es Pinaret. La quantitat més important, però, es destina a Dependència: 61,8 milions d'euros.

Territori, Energia i Mobilitat

SFM en rebrà el gruix

Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) rebrà 78 milions d'euros dels 165,96 que es gestionen des de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. Una part important va destinada a l'electrificació total de la xarxa de tren, que durant el primer trimestre de l'any començarà les obres cap a sa Pobla i Manacor.

Treball, Comerç i Indústria

El SOIB rebrà 74 milions d'euros

Per fomentar l'ocupació, el SOIB rebrà un total de 74 milions d'euros (20 més) dels 110,85 que rep la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria. Per a la gestió de relacions laborals s'invertiran 3,2 milions d'euros.

Transparència, Cultura i Esports

Augments a IB3, la Simfònica i l'IEB

En total, seran 84,13 milions els que tindrà la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports per fer front al 2017. La Direcció General de Cultura augmentarà el pressupost més d'un milió. L'Institut d'Estudis Baleàrics rebrà uns 1.120.000 euros, mentre que l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears rebrà un augment d'uns 600.000 euros. Per part seva, la radiotelevisió pública, IB3, disposarà de 31,3 milions.

Hisenda i Administracions Públiques

38,6 milions per a gestió de recursos humans

Dels 76,46 milions d'euros que van a parar a la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, 38,6 estaran destinats a la gestió dels recursos humans de la Comunitat. La direcció i els serveis generals rebran 18,8 milions.

Innovació, Recerca i Turisme

Cau un 10% la despesa destinada a redefinir el model turístic

A la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, el pressupost per al model turístic es reduirà un 10%, fins als 29,3 milions d'euros. Per a la Conselleria, el pressupost s'incrementa i arriba als 74,08 milions d'euros. En concret, se'n destinaran 5,16 per a promoció turística.

Presidència

L'Institut Balear de la Dona augmenta la partida

En un any que arriba marcat per l'aprovació de la primera Llei d'igualtat de les Illes, també s'ha decidit que el pressupost destinat a l'Institut Balear de la Dona per al 2017 augmenti un 18,15%, fins als 3,1 milions d'euros. Altres partides de Presidència també han experimentat un increment.

stats