Publicitat
Publicitat

La inversió en construcció a les Balears creix el doble de ràpid que els llocs de feina que genera el sector

Els constructors denuncien competència deslleial i l'incompliment del conveni per part d'empreses de fora

Durant el 2016 es van invertir al sector de la construcció de les Balears 1.403 milions d'euros, un 16% més que l'any anterior. Aquest creixement contrasta amb l'augment de la mà d'obra que s'hi dedica, que també puja però a la meitat de velocitat: l'any 2016 hi havia 43.850 persones treballant a la construcció, un 8% més que al 2015.

Aquesta dissonància s'explica, segons l'associació de constructors de les Balears, per la competència deslleial i per l'arribada d'empreses de la Península i l'estranger que venen amb les seves plantilles i no apliquen el conveni de les Illes. Es tracta d'un fet que, segons el president de l'associació, Eduardo López, "afecta de manera dramàtica" el sector.

Per això, aquest dijous ha demanat al Govern que "prengui nota" i "continuï fent inspeccions" perquè l' economia submergida "perjudica els empresaris amb cara i ulls i l'economia se'n ressent". López també ha fet una crida a l'Executiu per exigir "un marc estable" del sector: "No necessitam almoina, sinó oportunitats per invertir i generar ocupació".

Sobre les xifres d'inversió, el president dels constructors ha explicat que, "tot i que fa tres anys consecutius que ens anam recuperant", continuen registrant-se xifres "molt allunyades" de les invertides abans de la crisi. Dels 1.403 milions d'euros que van dedicar-se l'any passat a la construcció, un 44% van ser destinats a la construcció d'habitatges (un percentatge que creix un 12%) i un 22% al sector turístic. López ha criticat la moratòria de grans superfícies del Govern perquè ha provocat que "no s'hagi invertit pràcticament res en edificació industrial i comercial".

Des de l'associació d'empreses constructores s'ha demanat també una pròrroga de les mesures que preveu la coneguda com ' llei Delgado' per a les obres d'ampliació i millora dels establiments hotelers, ja que han estat "molt beneficioses per a la creació d'ocupació i la millora de la qualitat de la indústria turística". Segons López, la quantitat de llocs de feina que donaria estabilitat al sector seria d'entre 50.000 i 55.000: superior als registrats els darrers anys, però inferior al nombre de persones que treballaven a la construcció abans de l'esclat de la bombolla immobiliària (que van arribar a ser 70.000 el 2007).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF