Un organisme internacional denuncia la "situació d'absolut descontrol" que pateixen les Illes a causa de la massificació

Habitat International Coalition critica el model de turisme actual, "insostenible i de curt termini"

La situació de massificació i saturació de les Illes té ressò global. La xarxa Habitat International Coalition (HIC), formada per més de 350 ONG d'arreu del món, ha denunciat a través d'un comunicat la "situació d'absolut descontrol" que pateixen les Illes a causa d'un "model d'explotació que afavoreix l'interès corporatiu i la inversió especulativa per sobre dels drets socials". 

Per la xarxa, la situació s'ha empitjorat amb l'ús d'habitatges amb "finalitats turístiques" i ha "augmentat la violació del dret a l'habitatge". Segons HIC, tot això és a causa del model actual, "insostenible i de curt termini", que el que fa és disminuir el nombre de llars en lloguer, augmentar el preu de les rendes i atreure fons "que només cerquen el benefici privat". 

També es fan ressò de la llei de lloguer turístic, que creuen que reconeix que hi ha un problema però que "lamentablement no estableix una moratòria que permeti frenar el creixement d'habitatges de lloguer turístic i l'especulació". A més, afirmen, la llei té unes "conseqüències perverses" perquè fa possible aquest tipus de lloguer en pisos a determinades zones i en altres no i perquè trasllada la "responsabilitat de decisió" de l'Administració a les comunitats de veïns. 

Des d'HIC creuen que la solució és no permetre la comercialització d'habitatge residencial "a un territori enormement afectat per l'activitat turística" i fan una crida a garantir el dret de la ciutat a tot l'Arxipèlag. També demanen a "les autoritats regionals i locals" que regulin el sistema actual i evitin "la violació dels drets bàsics de manera que prevalgui el bé comú" i que es compleixi l'objectiu de fer del turisme una activitat sostenible a la pràctica, a més que es garanteixi l'habitatge "digne i adequat" per a la població de les Illes. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF