Balears 28/03/2017

El 80% de les infraccions urbanístiques en sòl rústic les cometen immobles destinats al lloguer turístic

L'Agència de Defensa del Territori ha demolit 38 edificacions des del gener del 2016

Carmen Buades
2 min
Garrido i Tugores, durant la roda de premsa d'aquest dimarts

PalmaEl 80% de les infraccions urbanístiques en sòl rústic registrades per l'Agència de Defensa del Territori (ADT) durant el 2016 van ser comeses per part de persones que dediquen aquell immoble al lloguer turístic. Ampliar les habitacions, construir un bany a una caseta per fer que sigui un espai habitable, fer-hi una piscina, canviar l'ús del solar d'agrícola a residencial o una combinació de diversos d'aquests factors són algunes de les infraccions més habituals.

Així ho ha explicat aquest dimarts Mercedes Garrido, consellera insular de Territori i Infraestructures, en la presentació de la memòria de l'agència del 2016. Per Garrido, aquesta dada significa que des del Consell han de ser "molt ràpids i efectius amb les demolicions" perquè "hi ha gent que, amb els preus que es mouen, treu un benefici brutal d'aquest negoci". De fet, la consellera insular ha assegurat que el lloguer turístic és actualment "l'amenaça del sòl rústic a Mallorca".

Per això, ha assegurat que l'objectiu de l'ADT ha de ser "fer por", ja sigui perquè "acabaran a la Fiscalia per haver comès un delicte penal" o bé "es veuran arruïnats per les multes que imposa l'agència". Concretament, l'any passat es van posar sancions coercitives per un valor total de 300.000 euros i multes sancionadores per un import d'1,7 milions d'euros.

A més, des del gener del 2016 s'han dut a terme 38 demolicions (a les quals s'han d'afegir les 35 que es troben en fase d'execució o tramitació de la llicència). També s'han realitzat 569 inspeccions, més del doble de les que van fer-se el 2015, i s'han ordenat 66 paralitzacions immediates d'obres il·legals que s'estaven construint.

Garrido ha explicat que, amb la nova llei d'urbanisme en què s'està treballant, sembla que el Consell de Mallorca assumirà la tasca de vigilar el sòl rústic protegit i que, per tant, serà necessària la feina de "més inspectors, però també de més tècnics jurídics, arquitectes...". En qualsevol cas, ha recordat que des del principi de la legislatura i fins ara el nombre de treballadors de l'ADT ha passat de 14 a 29.

stats