AGRICULTURA

La infestació del becut vermell a les palmeres està “totalment descontrolada”

L’entomòleg Miguel Ángel Miranda informa que el 50% dels exemplars prospeccionats n’estan contagiats

La plaga del becut vermell “està totalment descontrolada” i té moltes similituds amb el cas del Xylella fastidiosa, afirma Miguel Ángel Miranda, entomòleg i professor de Zoologia de la UIB.

Les darreres dades de les prospeccions fetes en palmeres indiquen que el 50% dels exemplars n’estan afectats, segons informa l’expert en insectes. A diferència del Xylella fastidiosa, el becut vermell depèn més del control dels particulars i incideix en les palmeres, que no deixen de ser plantes ornamentals i no de producció agrícola.

Existeix un pla de control fitosanitari del becut vermell i des del Govern balear i els consells insulars s’insisteix a mantenir la vigilància, però així i tot la plaga es manté.

“El fet de ser una illa ens hauria d’ajudar més en el control”, comenta Miranda. “A les Canàries varen ser capaços d’aturar el becut vermell, varen prohibir l’entrada de palmeres”, indica l’investigador.

Alerta permanent

Igual que el Xylella fastidiosa, el becut vermell és una de les espècies incloses en la llista de plagues de quarantena a Europa, que obliga els propietaris a vigilar les seves palmeres, notificar la presència del bacteri a les autoritats competents i, davant l’aparició de símptomes, permetre-hi l’entrada i les actuacions pertinents als equips de camp, com adverteix el Consell d’Eivissa.

Aquest insecte ataca un gran nombre d’espècies de palmeres. Quan es desprèn alguna de les fulles d’un exemplar afectat pel becut o morrut vermell, es poden veure les galeries fetes per la larva, capolls adosats al raquis de la fulla o, fins i tot, larves. Quan la infestació avança, les fulles van cedint i la palmera acaba morint.

El 29 de gener del 2016 s’aprovà un decret pel qual es declarà d’utilitat pública la lluita contra la plaga a les Balears i s’establiren les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar contra el becut vermell. Aquestes mesures, però, segons Miranda, no l’han aturat.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF