ENERGIA

El Govern aconsegueix el compromís del Ministeri d'activar un pla de contingència per garantir el sistema elèctric de Menorca

Es crearà un comitè tècnic de coordinació per controlar la agilització de la tramitació del segon cable i el desplegament de les mesures del pla

Menorca té el compromís de Madrid que no quedarà sense subministrament elèctric. El Govern de les Illes i el Consell de Menorca han aconseguit un acord amb el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital per tal d'activar un pla de contingència per a garantir el sistema elèctric de l'Illa després que el cable que l'uneix amb Mallorca hagi quedat inoperatiu. També s’ha obtingut el compromís d’accelerar  el segon cable.

En la reunió a la capital amb el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, els representants illencs han aconseguit que el Ministeri concreti les mesures específiques que han de garantir tant el reforçament de les xarxes de distribució com les de producció per tal d'assegurar que no hi haurà problemes.

Per tal d'organitzar les actuacions, s'ha decidit la creació d'un comitè de coordinació entre el Ministeri, Govern i Consell que permetrà controlar la rapidesa en la tramitació del segon cable i el desplegament del pla de contingència.

El conseller Pons ha insistit en què es imprescindible que es posi calendari a les distintes actuacions per retornar la connexió a Menorca el més aviat possible, i també,  que es detalli el desplegament de mesures del pla de contingència que han de dur a terme tant l’empresa productora de l’energia com la distribuïdora.

En aquest sentit, el conseller ha posat damunt la taula una proposta que, com a mesura temporal, permetria dotar Menorca de seguretat en el subministrament en el cas de fallida del sistema general: la instal·lacions de generadors. De moment, no s’ha concretat encara si aquesta serà una de les actuacions del pla o d’altres que podrien complir tècnicament aquest objectiu.

Tant el conseller com la presidenta han qualificat com a positiu el posicionament del Ministeri –no sense advertir que els problemes que ara es donen es podrien haver previst i pal·liat-  i han destacat que s'han donat garanties de què no hi haurà problemes de subministrament, ni en temporada baixa ni en temporada alta.  Igualment, han valorat que la creació del comitè de seguiment conjunt “permetrà avançar i controlar el compliment dels compromisos que ha assumit el Ministeri, que és el responsable del subministrament energètic a l'Illa”.

Quant a l'agilitació de la tramitació del segon cable  com a substitut del que ha quedat inoperatiu, el conseller ha assegurat que aquest és el compromís del Ministeri i que, per tant , cal esperar que es vagin aprovant els tràmits preceptius.

El conseller d'Energia, Marc Pons, ha corroborat el compromís de Madrid a través de les xarxes socials:

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF