QUERELLA CAS ALPHA PAM
Balears 18/06/2013

"Molts immigrants ja no van al metge o usen targetes d'altres"

Entitats socials acusen el Govern de no haver fet res per Pam o la seva família

Antònia Artigues
3 min

L'Associació de Senegalesos de Mallorca, Drets Humans de Mallorca i la Confederació General del Treball a les Illes Balears (CGT), entitats que s'han querellat contra el conseller de Salut, Martí Sansaloni, i altres responsables de Salut per la mort d'Alpha Pam, denunciaren ahir que, malgrat aquest cas, el problema de l'atenció sanitària al col·lectiu de persones immigrants sense targeta es manté, sense que s'hagi produït cap efecte corrector.

És més, el president de l'Associació de Senegalesos, Madiop Diagne, assegurà que el problema és que molts d'immigrants ja ni van al metge i que, per tant, en aquest moment hi ha gent sense cobertura sanitària, amb el risc que això suposa. "Cada dia que passa hi ha gent que ja no va als centres de salut perquè se'ls exigeix pagar; i altres que, per necessitat, es veuen obligats a utilitzar targetes sanitàries d'altres persones, afirmà Madiop Diange. A més, advertí que si no es deroga la normativa que imposa les restriccions la situació no s'arreglarà.

Els querellants insistiren que, a banda d'haver posat el cas d'Alpha Pam en mans de la justícia, estan disposats a emprendre totes les mesures que siguin necessàries per denunciar la gestió sanitària del Govern i per aconseguir la derogació del decret llei que imposa les restriccions a l'accés a la sanitat. "Si hem de fer escarnis o desobeir lleis injustes, ho farem assumint-ne totes les conseqüències". "Si ens trobam amb membres de l'Executiu i els deim el que són, uns feixistes, els ho direm", assenyalà el president de Drets Humans de Mallorca, Bernat Vicens.

Enllaçant amb aquest tema, el president de l'Associació de Senegalesos i el representat de CGT, Josep Juàrez, mostraren la seva sorpresa perquè en cap moment des del Govern balear no s'han interessat pel trasllat d'Alpha Pam o per la seva família, i destacaren que la repatriació del seu cos just es va poder fer amb aportacions voluntàries. Des de la Conselleria de Salut indicaren ahir que el conseller es va reunir en dues ocasions amb l'associació de senegalesos i que els va transmetre el pesar pel que havia ocorregut. No es va prendre cap decisió.

Risc de salut pública

Segons el representant de CGT, la desatenció sanitària està provocant problemes de salut pública i, en aquest sentit, remarcà que en aquests moments hi ha persones de baixa laboral per tuberculosi. El cas viscut en una escola de Palma o a Can Picafort "no són casos aïllats", digué Juárez, "s'està generant una situacio de risc", advertí.

Quant a la querella, l'advocat que l'ha redactada, Pablo Alonso de Caso, explicà ahir que estan a l'espera que el jutjat acordi si l'admet a tràmit i que valoraran demanar que s'acumili a la querella la denúncia dels fets que va plantejar recentment als jutjats d'Inca la coalició política MÉS.

Segons explicà Alonso de Caso, consideren que el conseller, Martí Sansaloni; el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el director general de Salut Pública, Rafel Santiso, i l'exgerent de l'Hospital d'Inca, Fernando Navarro, són els responsables de les decisions que provocaren la mort de Pam.

Els acusen de delictes d'homicidi imprudent (perquè ells foren els qui crearen la situació de risc que causà la mort d'Alpha Pam), coaccions (per imposar documents de cobrament que dissuadeixen els sense paper d'emprar la sanitat), prevaricació (per cobrar l'assistència a urgències, malgrat que la normativa diu que és gratuïta), per la denegació discriminatòria d'una prestació de caràcter públic i per revelació de secrets. L'advocat Francisco José Pérez (que ha col·laborat en la querella) afirmà que els delictes abracen penes de fins a quatre anys de presó i també d'inhabilitació per a càrrec públic.

stats