Balears 02/08/2017

Ilunion, la nova marca de l'ONCE, lidera el sector de l'economia social

A les Balears, el grup té 8 centres especials de treball i 169 treballadors, el 34% dels quals són persones amb discapacitat

Anna Vidal
2 min
Soler, Burillo i Vilaseca, durant la presentació de la memòria 2016 / ONCE

PalmaIlunion, el grup d'empreses socials de l'ONCE i la seva Fundació, va tancar el 2016 amb un rècord de facturació (796,5 milions d'euros), una xifra que suposa un increment del 5,7% respecte de l'any anterior. “Lideram el sector de l'economia social”, ha assegurat Josep Vilaseca, delegat territorial de l'ONCE a les Balears, durant la presentació de la memòria anual del grup.

A les Balears, Ilunion disposa de 8 centres especials de treball i 169 treballadors, el 34% dels quals són persones amb discapacitat. En total, el grup té a l'Estat 479 centres de treball (el 50% centres especials), 1.350 posicions de 'contact center', 85 botigues de conveniència, 26 hotels urbans i vacacionals, 41 plantes de bugaderia industrial, 8 residències de persones majors i persones dependents, 10 centres de dia i 25 clíniques de fisioteràpia pròpies i associades.

Així mateix, l'ONCE a les Balears va incrementar les vendes dels seus productes de joc un 3,84% i va generar 32 contractes indefinits. Per productes, les diferents versions de cupons es varen mantenir, mentre que es varen incrementar l'Eurojackpot i les loteries instantànies. Pel que fa al canal de venda, els agents venedors suposen el 92,9% de les vendes globals. Aquest model de joc social “únic al món” acumula dos anys d'increments i disposa d'una plantilla mitjana de 582 persones a les Balears, totes amb discapacitat. “M'agrada molt la meva feina d'atenció al públic, m'hi trob molt bé i la meva màxima il·lusió és donar premis”, ha expressat Silvia Burillo, una de les persones que va aconseguir un contracte indefinit a l'ONCE l'any passat.

“L'ocupació és una part importantíssima per a l'ONCE i un objectiu fonamental, perquè si les persones amb discapacitat no tenim feina, probablement no podríem dur a terme moltes altres coses de la nostra vida”, ha destacat Mari Carmen Soler, presidenta del Consell Territorial. En aquest sentit, ha indicat que, a través de les diverses institucions, sumen 68.467 treballadors a l'Estat, el 57% dels quals amb discapacitat, fet que representa 1 de cada 278 llocs de feina en el mercat laboral. “El 44% de les nostres plantilles som dones”, hi ha afegit.

Actualment a les Illes Balears hi ha un total de 810 persones que fan feina a l'ONCE. Durant el 2016, el grup va impulsar 9.557 nous llocs de feina de persones amb discapacitat, 90 dels quals es varen crear a l'Arxipèlag, tant de manera directa com indirecta.

Empremta social

Gràcies a la millora dels ingressos, el grup ha pogut augmentar la inversió social en tots els àmbits (social, rehabilitador, laboral, educatiu, cultural, mobilitat...). Així, durant el 2016 s'entregaren 136 cans guia de manera gratuïta (amb un cost mitjà de 30.000 euros l'animal), i en el cas de les Illes Balears, disposen de 12 cans guia. També es va intensificar la tasca d'Atenció a Persones amb Sordceguesa, que té 100 mediadors i 80.000 hores de mediació; es varen atendre 7.497 estudiants cecs, 143 a les Balears –el 99,4% en educació integrada– amb 1.600 professionals al seu servei (mestres, psicòlegs, treballadors socials, tècnics en rehabilitació, tecnologia, esport, etc.); s'impulsaren 66 projectes d'investigació, 12 de prevenció de la ceguesa i 50.790 adaptacions bibliogràfiques en so i braille, entre d'altres. En total, una inversió directa de 150,9 milions d'euros, 1,1 a les Balears.

De cada 100 euros ingressats a través del joc responsable de l'ONCE, el 51% es destina al pagament de premis, el 24,3%, al cost dels venedors; el 12,7%, a despeses indirectes de la gestió del joc; el 3,1% es transfereix a la Fundació ONCE per a solidaritat amb altres col·lectius de discapacitat, i el 7,9% s'inverteix en serveis socials per a persones cegues.

stats