Balears 14/12/2016

Els hotelers volen impulsar un front comú contra la llei de Barceló

La Federació Hotelera de les Pitiüses contactarà amb la mallorquina i la menorquina per tal d’aturar un projecte que consideren “un atac frontal” al seu col·lectiu

Armando Tur
2 min
La patronal turística reunida amb el Consell d'Eivissa el passat mes de juliol

EivissaEls hotelers de les Pitiüses se senten directament “atacats” pel Govern balear i, més particularment, pel conseller de Turisme Biel Barceló. El president de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, Juanjo Riera, atribueix aquest fet a “la relació que anys enrere van tenir grans grups hotelers de Mallorca amb el Govern balear” i per això troba “injustificable” que Barceló “declari la guerra” a un grup d’empreses que “en la gran majoria són familiars, d’un o dos establiments”.

Són afirmacions que s’han fet en el marc de la roda de premsa per valorar l’esborrany de la Llei turística i que, segons la patronal hotelera “crearà més problemes dels que solucionarà”, sobretot en matèria d’habitatge.

No entenen que un dels requisits per poder llogar els pisos de manera turística, i legal, sigui tenir un contacte telefònic 24 hores al dia. “Això significa que es dóna per fet que a la finca on resideixen s’ha acabat el descans”, ha explicat Riera, que ha lamentat que Biel Barceló, “que defensa els interessos d’un partit que es diu MÉS per Mallorca”, no pensa en la realitat d’Eivissa sinó en la de la major de les Balears, “on són molt comuns les construccions d’una o dues plantes”, a diferència del que passa a Eivissa, “on les construccions estan més disseminades”.

A més critiquen que el Consell d’Eivissa “no sap quin model turístic vol” i posa com a exemple la diferència de criteris que hi ha entre Podem-Guanyem, que s’oposa totalment al lloguer de pisos turístics, i el PSIB-PSOE, que només respon “als interessos de la senyora Armengol i de Biel Barceló”.

Recorda Riera que el sostre de places que ha fixat l’Executiu a les Balears és de 45.000, “de les quals unes 10.000 seran per a Eivissa”, i diu que es tracta de places “que no han sabut vendre a la planta hotelera” i que ara volen mirar de vendre al mercat dels pisos turístics “per fer caixa”. És per això que Riera demana al Consell el preu al qual vendran aquestes places, ja que a cada hotel “li costa 4.300 euros ampliar una plaça”. “Entenem així que, per aconseguir una llicència, s’hauria de multiplicar 4.300 euros pel nombre de places que tingui el pis, oi?”, es demanava el president de la patronal.

Un altre aspecte que ha criticat Riera és “la dificultat que tindran les autoritats per identificar tots els ocupants d’un pis turístic”, tal com proposa la llei. Diu Riera que, un cop un propietari hagi donat la clau de ca seva als turistes, “deixa de saber quantes còpies d’aquesta clau existeixen” i quantes persones pernocten al pis.

Tampoc agrada als hotelers la proposta de zonificació que preveu la llei. “Per què unes zones sí i d'altres no?”, es demanava Riera, que diu que, si aquesta llei s’arriba a aplicar cap vegada, viurem “un autèntic guirigall”.

stats