10 hores de debat i una esmena aprovada

Podem no aconsegueix aprovar l'esmena contra la promoció turística tot i l'inesperat suport del PP, que finalment no s'ha concretat

El Parlament ha completat, aquest dimarts, la primera de les tres jornades maratonianes previstes per a l'aprovació definitiva dels Pressupostos del 2017.

El ple s'ha estès durant més de 10 hores i només ha servit per aprovar una esmena, presentada per MÉS per Menorca, sobre el pagament de triennis a l'escola concertada. Les 234 restants s'han rebutjat. "No sé què feim aquí", s'ha demanat el diputat del PP Álvaro Gijón en la seva intervenció per defensar les esmenes de la formació relacionades amb el departament de Turisme i Innovació.

Gijón ha elevat la temperatura d'un debat plomís quan ha anunciat que donarien suport a l'esmena que Podem ha mantingut viva fins al final i que proposava traspassar 3 milions d'euros del pressupost de l 'Agència de Turisme de les Balears (ATB) i destinar-los a Innovació. "Ara veurem si realment estan pel canvi de model o si han vingut aquí a fer un 'paripé'", ha assenyalat el diputat, desafiant.

Per saber-ne més: Com s'invertiran els Pressupostos del 2017?

Les paraules del diputat han sorprès els partits del pacte i la possibilitat que els populars "pactassin" amb Podem ha centrat l'interès del que quedava de la jornada. Un dirigent dels populars ha confirmat que el grup parlamentari s'ho ha plantejat seriosament per evidenciar la manca de lleialtat de Podem. Aproximadament la meitat dels diputats s'hi haurien mostrat favorables i, fins i tot, un diputat d' El Pi ha assegurat als populars, als passadissos, que s'hi sumaria si ho tiraven endavant, convençuts que Podem feia el "número". Un dels dirigents populars feia broma demanant-se "aviam qui agafa el telèfon demà a Inma de Benito".

Finalment, però, els partits han decidit ser fidels al seu ideari i han votat en contra de l'esmena. Diputats de Podem s'han dirigit als populars amb to burleta després que aquests s'hagin fet enrere. La promoció turística no es toca.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF