Eivissa
Balears 14/04/2014

Un home que cremà canyes, imputat pel foc ja controlat

Hauria provocat l’incendi que ha afectat 40 hectàrees

David Ventura
3 min

Eivissa.Un home, veí dels Cubells, fou imputat ahir per “imprudència greu” per haver provocat, presumptament, l’incendi que ha cremat 40 hectàrees a la zona del torrent de l’Aigua, a l’illa d’Eivissa. L’home va declarar davant els agents del Seprona i està en llibertat. Segons informà la Guàrdia Civil, l’home hauria iniciat l’incendi accidentalment quan cremava uns canyissars en una torrentera. De fet, instants després d’haver-se iniciat el foc, els veïns de la zona ja apuntaven que el sinistre havia començat amb una crema de canyes.

Aquesta notícia arriba després d’una jornada en la qual l’incendi dels Cubells, al municipi de Sant Josep de sa Talaia, va quedar controlat. Tot i que dissabte a la tarda es van passar moments de por quan l’incendi va creuar la carretera, el foc va quedar enclotat dins el torrent de l’Aigua, la manca de vent va facilitar que el foc no progressés i el seu perímetre es va estabilitzar. L’arribada de reforços aeris per part de la Unitat Militar d’Emergències (UME) va facilitar que el foc s’estabilitzés definitivament a les 9 del matí. De fet, els efectius aeris només van actuar durant dues hores, entre les 7 i les 9 del matí de diumenge.

Es redueix l’emergència

El foc estava ahir pràcticament apagat, malgrat que encara quedaven fumerols producte de la combustió d’alguna cendra, per això encara no es considera que l’incendi estigui controlat, sinó que està “estabilitzat”. El perímetre total del foc és de 4.200 metres i es calcula que s’han cremat 40 hectàrees. L’àrea cremada es concentra a l’estreta vall del torrent de l’Aigua, lloc on presumptament es va iniciar el foc a causa d’una imprudència.

Efecte brisa

Segons informà Miguel Sintes, el cap de departament d’Incendis Forestals de l’Ibanat, encara que durant l’incendi bufava un vent del nord-est suau d’entre 10 i 15 quilòmetres per hora, el foc va avançar per sorpresa de sud a nord: “Al fons de la torrentera l’aire es va enclotar i va crear l’anomenat ‘efecte brisa’, va dominar un vent de mar a terra i el foc va pujar cap al nord, al revés de les nostres previsions”, comentà el responsable de l’Ibanat. S’espera que en dos dies l’incendi estigui oficialment extingit.

L’emergència es va reduir ahir al nivell 1, cosa que significa que els 110 veïns evacuats -27 dels quals van fer nit en un hotel de Cala de Bou- van poder tornar als seus domicilis. Recordem que es van evacuar 30 habitatges però, segons confirmà la Conselleria d’Administracions Públiques, no hi va haver cap ferit i el foc tampoc afectà cap casa. De moment continua tancada la carretera que va de Sant Josep als Cubells, entre els quilòmetres 2 i 8.

Durant la jornada de diumenge varen estar-hi treballant encara 130 efectius humans i 40 de terrestres dels diferents organismes d’emergències, i durant la nit continuà sobre el terreny un operatiu de 75 persones, entre efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME), l’Ibanat, Emergències, Agents de Medi Ambient i Guàrdia Civil.

stats