METEOROLOGIA
Balears 21/03/2017

Mallorca ha patit l'hivern més plujós des del 1926

Tot i haver estat una estació càlida, les Illes Balears varen registrar 355 l/m2 de mitjana, un 116% més del que és corrent. La primavera registrarà temperatures "per sobre del que és habitual"

Ara Balears / Efe
3 min
A la imatge superior, els efectes del temporal a Mallorca; a la part inferior, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, reunit ahir amb els pagesos de Sant Jordi per valorar-ne els danys.

PalmaL'hivern que va acabar aquest dilluns ha estat càlid a les Illes Balears, sense onades de fred, però molt plujós, amb 355 l/m2 de mitjana, un 116% més del que és habitual. Mallorca va registrar la major quantitat de precipitacions des que se'n varen crear els registres el 1926, un 126% per sobre del que és normal.

La responsable del centre territorial de l'Agència estatal de meteorologia (Aemet), María José Guerrero, ha comparegut en roda de premsa per fer balanç de l'hivern que acabam de passar i presentar les previsions de la primavera. Guerrero ha destacat també que les pluges més importants varen caure entre el 16 i el 22 de desembre i entre el 19 i el 23 de gener, en què l'Arxipèlag va ser declarat zona catastròfica pels greu efectes que va patir.

A Mallorca, la mitjana de precipitacions ha estat en el trimestre de 366 l/m2, malgrat que allò que és més corrent són 129 l/m2 (un 126% més); en el cas de Menorca varen ser 288 enfront dels 134 l/m2 habituals (un 105% més) i a Eivissa varen caure 253 l/m2, davant la xifra normal de 116 l/m2 (un 70% més), i també ha estat el segon hivern més plujós des de 1952. A Menorca, però, es va batre el rècord de la major quantitat mensual caiguda al gener des del 1965.

En el conjunt de les Illes, entre desembre i gener va ploure més de la meitat del que sol ploure en tot un any.

En alguns punts de Mallorca va ploure en dos mesos el 80% del que sol ploure en tot l'any (a Lluc, Porreres, Llucmajor i Campos). A Lluc varen caure 1.061 l/m2 a l'hivern, tot i que el rècord anterior, l'any 1987, era de 1.037 l/m2.

Pel que fa a les precipitacions en forma de neu, en va caure a Mallorca, Menorca i Eivissa. A Mallorca, però, varen ser sis els dies que va nevar (un dels quals a una cota de 100 metres d'altitud). A Menorca i Eivissa només va nevar un dia.

Quant a aquest març, la delegada de l'Aemet a les Balears ha destacat que està sent molt càlid, amb 1,4 ºC per sobre del que és normal, i molt sec, amb un 91% menys de precipitacions.

Pel que fa a la temperatura registrada, ha estat el tercer hivern més càlid de la darrera dècada, amb 0,6 ºC de mitjana per sobre del que és usual.

Mallorca i Menorca és on ha estat més càlid i a Eivissa la temperatura ha estat més suau. El gener ha estat el més fred, mentre que el febrer ha estat el més càlid, amb dues dades rècord: a Menorca ha registrat el febrer més càlid des de fa 22 anys, i a l'aeroport de Son Sant Joan, el segon des del 1954.

Només hi ha hagut "un dia de molt fred", ha indicat Guerrero, el 17 de gener, quan a totes les Illes es va registrar la temperatura màxima diürna més baixa. La temperatura més alta de l'hivern va ser el 9 de març a Sant Joan de Labritja, amb 27,2°C; a Mallorca es va donar a Santa Maria, amb 26,5°C; i a Menorca, a Ciutadella, amb 23,7°C.

La primavera aconseguirà temperatures "per sobre del que és habitual"

La predicció per a la primavera que acaba de començar indica que les temperatures seran superiors als valors normals i les precipitacions mitjanes. Si la mitjana és d'uns 18°C, el més probable és que el valor mitjà sigui superior i en precipitacions s'espera que sigui el normal, que plogui uns 93 l/m2 en aquest trimestre. "Deim adéu a l'hivern més plujós des que existeixen registres en alguns llocs i estam en una primavera que, segons apunten els models numèrics del proper trimestre, el més probable és que s'arribin a temperatures per sobre del que és habitual i en les precipitacions, valors anormals", ha resumit Guerrero.

La responsable de l'Aemet a les Illes ha recordat que la primavera és una estació de transició caracteritzada per un temps variable, amb dies clars alterns amb pluges, ruixats dèbils de fang, alguna gelada i fins i tot algun possible episodi de neu a la Serra i a final del trimestre alguna possible onada de calor.

Per als propers dies, dijous comença un descens de les temperatures que serà més apreciable des de divendres. Les Balears quedaran sumides en una massa d'aire fred, amb temperatures més típiques d'hivern que de primavera, que no començaran a recuperar-se fins dilluns.

Per Pasqua, consultant la climatologia que revela el que ha ocorregut en anys anteriors, "es pot dir que s'esperen temperatures primaverals, amb màximes de 18 a 20 °C, mínimes entre 7 i 12; no es descarta que algun dia pugui ploure i els dies amb més probabilitat són divendres i dissabte de la Setmana Santa, i els que menys, dilluns i dimarts de Pasqua", ha indicat Guerrero.

stats