Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Els guàrdies civils acusats de tortures neguen les agressions

La intèrpret diu que les víctimes relataren que foren maltractades

Amb l’absència de les dues presumptes víctimes, l’Audiència de Palma inicià ahir el judici a quatre membres de la Guàrdia Civil acusats de torturar dos joves anglesos que varen protagonitzar un incident en un pub amb un sergent, al qual agrediren.

El judici començà després que el Ministeri Fiscal i l’acusació particular (en nom d’un dels dos joves anglesos perquè l’altre hi ha renunciat) n’intentassin l’ajornament perquè es pogués prendre declaració a l’afectat, que ahir no va comparèixer. El seu advocat aportà un correu del pare de la suposada víctima en el qual deia que no volia tornar a Espanya perquè li havia passat una cosa molt greu. El lletrat també parlà de telefonades amenaçants i deixà entreveure que aquesta podia ser la causa de la seva absència.

Els fets objecte de judici ocorregueren el novembre de 2009 al quarter de Palmanova. Un incident d’un dels dos joves detinguts amb el sergent acusat de tortures és el punt d’inici del cas.

El fiscal i l’acusació particular sostenen que després de la detenció dels dos anglesos per l’agressió al sergent, amb la intenció de “reprendre’ls i escarmentar-los” els sotmeteren a greus agressions i vexacions en els calabossos del quarter.

Ahir, durant la seva declaració davant el tribunal, el sergent, per al qual el fiscal reclama 16 anys de presó, i els tres agents acusats (que s’enfronten a 11 anys de presó cada un) negaren haver torturat o agredit els dos arrestats. El sergent es va referir a una situació d’enfrontament amb el seu superior com l’origen de les actuacions iniciades en contra seva.

El sergent -el que havia estat agredit al pub- negà que hagués entrat al calabós i afirmà que just es dirigí a un dels detinguts des de l’entradeta que dóna al calabós. En ser demanat sobre les múltiples lesions que presentaven els dos arrestats, el sergent les atribuí al moment de la detenció defora del pub o que s’autolesionaren ells al calabós.

“Amb tanc a Punta Balena”

Afegí que en el cas d’un dels dos joves (que patí gravíssimes lesions a un ull), es pogué fer la lesió “perquè en intentar fugir emmanillat va caure i es va fer una bretxa a l’ull”. El sergent aprofitar per il·lustrar el tribunal sobre les greus dificultats que de vagades suposa practicar un arrest. “Per detenir a Punta Balena quasi hi has d’entrar amb un tanc”, digué.

Els altres acusats també negaren haver agredit els dos detinguts implicats i dos d’ells explicaren que entraren al calabós just amb la intenció “d’indentificar-los”, com es fa habitualment.

Després de la declaració dels acusats, s’interrogà com a testimoni la intèrpret que va atendre els dos joves anglesos al quarter i la dona afirmà que “en línies generals” els dos joves digueren que havien estat maltractats.

De la seva banda, l’home que ocupava el calabós amb un dels dos joves agredits declarà ahir que “no recordava res” del que va passar aquell dia i, a preguntes del Ministeri Fiscal, negà que hagués estat amenaçat.