INSULARITAT
Balears 10/03/2017

El Parlament recobra la unitat per la tarifa plana

Salom responsabilitza el Govern del veto al nou REB per no entregar la informació

C.b. / J.v.
2 min
Representants de tots els Grups Parlamentaris reunits, aquest divendres, al Parlament.

PalmaEls grups parlamentaris fan creu i ratlla i tornaran a anar de la mà a Madrid per reclamar un nou Règim Especial per a les Illes ( REB) que inclogui una tarifa plana de 30 euros per als vols interilles. Tots els partits amb representació parlamentària varen acordar ahir tornar a presentar, amb algun retoc, la proposició de llei aprovada pel Parlament, que dimarts fou vetada per la mesa del Congrés, a instàncies del govern central, amb els vots de PP i Ciutadans. La notícia es va conèixer mentre compareixia al Parlament la presidenta, Francina Armengol, i va desencadenar reaccions airades de gairebé tots els grups. Tres dies després, fumata blanca.

“Hem recuperat la unanimitat”, va celebrar el diputat socialista Damià Borràs, qui va assenyalar que es va optar per fer “ tabula rasa i mirar cap endavant”. La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, va destacar, també, la “cordialitat” de la reunió, després d’haver estat el blanc de les crítiques dimarts. Amb tot, va subratllar que “tots hem de ser conscients que amb uns pressupostos prorrogats no es poden fer revisions a l’alça”, el mateix argument que va donar Madrid per justificar el veto a la iniciativa.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo,va ser l’únic que va continuar mencionant la “traïció” de PP i Ciutadans per haver vetat la iniciativa. Prohens es defensà assegurant que “no hi ha cap veto ni cap traïció als ciutadans de les Illes”, i va recordar que altres iniciatives que també suposaven augmentar despesa presentades pels parlaments de Galícia i Múrcia (comunitats governades pel PP) han patit la mateixa dissort que la del nou REB. En la mateixa línia, la diputada de Ciutadans, Olga Rodríguez, també defensà que tots els diputats del seu partit donen suport a les aspiracions balears i va reiterar que els membres de la mesa no podien contradir el veto governamental en aquest cas.

Armengol vol veure Rajoy

La presidenta, Francina Armengol, va demanar, per la seva banda, una reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per tractar “temes pendents”, entre els quals destaca el veto al nou REB.

També hi va dir la seva la delegada del govern, Maria Salom, qui va criticar que es “tergiversi informació” per “fer veure coses que no són” per part dels partits del Pacte: “El govern d’Espanya està per ajudar a crear una tarifa plana”, va assegurar, i va insistir en la idea que “la voluntat hi és”, però abans és necessari que l’Executiu balear faci arribar a la Unió Europea una documentació que, segons va afirmar, no s’està enviant.

Precisament, els grups parlamentaris acordaren, així mateix, introduir-hi millores “tècniques” (que no han especificat en la documentació que s’enviarà a Madrid i, posteriorment, a Brussel·les). Borràs, amb tot, va assenyalar que la UE exigirà “garanties que la lliure competència funcioni bé”, una vegada la tarifa plana entri en vigor, i uns “estudis tècnics molt acurats”.

stats