Balears 09/08/2016

La governabilitat a Calvià o la casa dels embolics

El batle convoca un ple extraordinari que no dissipa els dubtes sobre el futur de la coalició de govern, després de la dimissió d'un regidor

Jaume Vinyas
3 min
El batle, Alfonso Rodríguez, durant el Ple extraordinari celebrat aquest dimarts.

PalmaLa governabilitat de Calvià continua penjant d'un fil després del ple extraordinari duit a terme aquest dimarts, en què, bàsicament, els regidors s'han donat per assabentats de la dimissió, anunciada la setmana passada, del regidor Israel Molina, de Sí que es pot Calvià. Aquesta formació s'havia presentat a les municipals com una 'marca blanca' de Podem, però fou repudiada per la formació dels cercles quan van incomplir el mandat de no entrar a governar i van pactar una coalició amb el batle socialista, Alfonso Rodríguez. El lloc de Molina l'ha d'ocupar Isabel Manresa, qui es va barallar amb els seus companys de formació i es va integrar al cercle de Podem Calvià Llevant. El secretari d'Organització de la formació dels cercles, Alejandro López, ha explicat a l'ARA Balears que Manresa no és militant de Podem, sinó que, simplement, "col·labora activament amb el cercle". Aquest dimecres hi ha prevista una primera reunió del cercle, però López considera que "és lícit que ella prengui la decisió que cregui convenient després d'escoltar els cercles". En tot cas, ha assegurat, la posició de Podem continua sent la mateixa: impedir quan sigui possible un govern del PP, però quedar a l'oposició amb una actitud vigilant, tal com fan, per exemple, al Parlament.

Fonts de l'Ajuntament han expressat a aquest mitjà que l'actitud que prengui Manresa és totalment imprevisible, atès el seu perfil polític canviant. Abans de Sí que es pot, asseguren, havia "vorejat El Pi". En tot cas, la seva entrada al Consistori haurà de ser com a regidora no adscrita i, per tant, tindrà total llibertat per decidir els seus moviments.

Sigui com sigui, Manresa, en cap cas, assegurarà la majoria absoluta al batle, que ja governava en minoria tot i el suport de Sí que es pot. Per a la investidura, va tenir el suport dels dos regidors d'Esquerra Oberta, una coalició de MÉS i Esquerra Unida que, posteriorment, va quedar a l'oposició. El regidor d'aquesta formació, Rafel Sedano, ha explicat a aquest mitjà que ja han sentit "rumors que ens oferiran qualque cosa". En aquest sentit, ha dit que estan disposats a "fer els cafès que faci falta", però no ha amagat cert malestar amb l'actitud que ha mantingut el batle durant el primer any de legislatura. "Ha menyspreat Esquerra Oberta o no l'ha tractada tan bé com hauria pogut fer-ho", ha afirmat. I ha afegit: "No serem nosaltres els qui impedirem que es facin polítiques d'esquerres a Calvià, però tampoc assegurarem l'estabilitat per al benefici d'un partit". Sedano també ha assenyalat la manca de transparència dins del Consistori i ha indicat que, tot i que la versió de la dimissió de Molina va ser que se n'anava "per motius personals", el mateix exregidor li hauria comentat que hi havia "alguna cosa més".

Poques sortides més queden al batle, tenint en compte l'alt grau d'improbabilitat de pactar amb el PP i per la manca de força de Ciutadans que, malgrat que va treure dos regidors, en va expulsar un per haver criticat dirigents del partit a Palma, i va passar al grup mixt. El portaveu de la formació taronja, Carlos Tarancón, assegura sentir-se "molt preocupat" per la situació en què queda el Consistori, però en culpa el batle, "que s'entesta a pactar amb aquests partits, que són la casa dels embolics", en referència a Sí que es pot i Esquerra Oberta, a qui qualifica de "molt extremistes i radicals". En aquest sentit, estaria disposat a dialogar amb el batle sempre que aquest s'allunyàs d'unes formacions que han mostrat, segons el seu criteri, "manca de coneixement, preparació i formes". El PSIB, ha postil·lat, "ha de posar-se les piles i deixar d'imposar-ho tot a la seva manera".

El pròxim ple ordinari al Consistori no està convocat fins dia 29 de setembre. Fins llavors, tots els escenaris queden oberts. "De tot, menys estable", augura Tarancón.

stats