Balears 17/06/2017

El Govern tramita en un any i mig més places de lloguer turístic que en tota la història

Terraferida denuncia la "barra lliure" en la concessió de llicències i demana una moratòria fins que s'aprovi la nova llei

Carmen Buades
2 min
El pla de xoc barceloní imposa sancions de 30.000 euros als habitatges irregulars.

PalmaLa Conselleria de Turisme ha tramitat durant aquesta legislatura 39.004 places de lloguer turístic, unes nou mil més de les que havia tramitat fins ara. En poc menys d'un any i mig han entrat en tramitació més places que en els darrers cinc anys anteriors, durant el 2016 es van tramitar més del doble de llicències que durant el 2015 i entre el gener i l'abril del 2017 ja s'ha superat també la xifra de fa dos anys.

Són algunes de les dades que maneja el Govern i que aquest dissabte ha presentat Terraferida, denunciant que aquesta allau de peticions arriba per l'efecte crida davant l'anunci de la modificació de la Llei turística i la falta de voluntat de l'Executiu d'aprovar una moratòria de places fins a la posada en marxa de la nova regulació.

Fins que no s'aprovi la llei, que actualment s'està tramitant al Parlament i, en principi, s'aprovarà durant el mes de juliol, es poden seguir donant llicències segons les excepcions que contemplava la Llei Delgado i, per tant, queden fora de la borsa de places establiments com els hotels boutique o el lloguer turístic en habitatges unifamiliars.

Si bé les places en tramitació corresponen majoritàriament al lloguer turístic, des de Terraferida denuncien que també hi ha 11.553 places hoteleres més en marxa. Així, s'estan tramitant a Mallorca 50.557 noves places turístiques, a les quals s'han d'afegir les aproximadament 43.000 que hi ha a la borsa de places, les aproximadament 280.000 places que ja existeixen i tota l'oferta il·legal.

Jaume Adrover i Joaquín Valdivielso, durant la roda de premsa d'aquest dissabte

"No pensàvem que dins aquesta legislatura es pogués decréixer, però tampoc esperàvem un creixement del 15% de l'oferta turística", ha denunciat Jaume Adrover, portaveu del grup ecologista. Per a Adrover, hi ha dues dates clau que marquen "l’allau consentida i auspiciada per la Conselleria" de peticions: l’anunci i presentació de l’esborrany de modificació de la Llei turística, el desembre del 2016, i l’aprovació de l’avantprojecte pel Consell de Govern, l’abril. Només aquell mes es van tramitar més de 7.000 noves places: pràcticament deu per hora.

Adrover no només ha criticat el Govern per no haver aprovat una moratòria a temps, sinó que, a més, ha denunciat "un cert clientelisme" en el conseller de Turisme, Biel Barceló, perquè a les reunions que es van fer als pobles per presentar l'avantprojecte de llei "esperonava els propietaris perquè presentessin llicències".

Per part seva, Xim Valdivielso, membre també de Terraferida, ha assegurat que la "barra lliure" que ha permès el Govern és "una autèntica irresponsabilitat" perquè els "posicionaments públics de negació de la realitat" suposen la "ruptura d'un pacte social que durant dècades més o menys ha funcionat".

Des del col·lectiu asseguren que "no s'ha volgut assumir el cost electoral" de fer una política valenta envers el lloguer turístic i demanen, d'una banda, que s'aprovi immediatament una moratòria per frenar l'allau de peticions i, d'altra banda, que la llei plantegi un sostre real i decreixement de places on, per crear-ne una de nova, se n'hagin de comprar dues a la borsa.

stats