Balears 20/06/2017

El Govern vol tancar el Murterar com a símbol del sus a la transició energètica

L'Executiu proposarà a l'Estat tancar la meitat de la planta d'Alcúdia abans del 2020

Ara Balears
2 min
La central tèrmia del Murterar, a Alcúdia

PalmaEl Govern preveu iniciar, de manera progressiva, el tancament de la central tèrmica del Murterar, a Alcúdia. La presidenta, Francina Armengol, ha anunciat, aquest dimarts, que la meitat de la icònica planta es tancarà abans de l'any 2020 i que la resta, en anys successius sense especificar-ne una data. A més, la planta de Maó canviarà de combustible: passarà de cremar fuel oil a consumir gas natural.

És l'anunci més destacat que ha sortit del Consell Assessor de l'Energia, on el Govern ha presentat el Pla de Transició Energètica que, paral·lelament al tancament progressiu de les centrals elèctriques, impulsarà les energies renovables. L'objectiu, segons ha dit la presidenta, és assolir el 100% de renovables l'any 2050. "Malauradament, partim de molt lluny, estem en el 2% i som la comunitat autònoma menys complidora de l'Estat" amb els Acords de París, ha admès.

Armengol ha subratllat que cal aplicar aquest seguit de mesures "de manera progressiva i valent, pactada i consensuada amb empreses, entitats i el Govern central que es de qui depèn la decisió final sobre les centrals elèctriques".

La Llei de Canvi Climàtic prohibirà les emissions de CO2 a Balears el 2050

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha destacat que el tancament de la meitat del Murterar representaria una reducció de més del 20% de les emissions de diòxid de carboni (CO2) a Mallorca i la supressió de totes les emissions de sofre i d'una bona part de les d'òxid de nitrogen.

A Menorca, adoptar el gas natural permetria reduir fins al 33% els nivells de CO2, suprimir les emissions de sofre, reduir el 98% de les emissions de partícules i al voltant del 50% de l'òxid de nitrat.

Pons ha insistit que la proposta no suposarà cap despesa per a l'Estat, que és qui ha de donar el vistiplau al projecte de l'executiu.

Més cables entre illes

Un tercer anunci sorgit de la reunió és la millora de les connexions energètiques entre les illes. Pons ha explicat, en aquest sentit, que el projecte del segon cable entre Eivissa i Formentera ja es troba en exposició pública. El segon cable entre Menorca i Mallorca sortirà d'aquí a dues setmanes. Això, ha dit Pons, permetrà “rebaixar a mínims” el funcionament de la central de Maó.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, ha insistit, per la seva part, que les primeres passes cap a la transició energètica han de ser el tancament progressiu de les centrals més antigues i, paral·lelament, avançar en les renovables “perquè existeixi un impacte neutre a nivell de despesa”.

En aquest sentit, ha afirmat que els cinc parcs fotovoltaics que estan actualment en tramitació permetran augmentar la producció de renovables al 10%. Per cobrir el 90% restant, ha assenyalat, “cal pactar i definir zones i de quina manera son compatibles les renovables amb el territori”.

stats