MEDI AMBIENT
Balears 24/11/2016

El Govern sancionarà la tèrmica de Maó per abocaments irregulars

El cas el va destapar el GOB Menorca, que calcula que la multa podria arribar fins als 200.000 euros

I. Martín
3 min
La central tèrmica de Maó, en una imatge d'arxiu.

MaóEl Govern obrirà expedient sancionador a la central tèrmica de Maó, segons ha explicat el GOB Menorca, en un comunicat. El motiu: dues infraccions greus a causa d'uns abocaments d'aigua calenta i clor molt superiors als autoritzats.

Aquesta situació irregular s'ha destapat arran d'un recurs presentat pel mateix GOB contra una autorització concedida el 2014 perquè la central pogués abocar un 74% més d'aigua al mar.

La central va passar, el 2008, per un tràmit de garantia ambiental que s'anomena Avaluació Ambiental Integrada. Un dels condicionants establia que el volum anual d'abocament al mar de la central tèrmica no podia superar els 9.232.900 m3 per any.

Aquest volum d'aigua de la mar és usat com a sistema de refrigeració obert dels tres motors diesel que funcionen a la central, a còpia de combustible fuel. Les altres cinc turbines, que funcionen amb gasoil, tenen circuits tancats de refrigeració i no requereixen aigua del mar.

L'aigua és retornada a la colàrsega amb una major temperatura, i també s'acompanya de clor per eliminar els organismes incrustants que intenten proliferar en les conduccions de l'aigua calenta. Temperatura i clor són dos impactes, per tant, que el port rep de manera constant en un dels indrets amb menor capacitat de renovació i que alberga un important alevinatge de peixos.

Quan el GOB va comprovar, per la publicació en un BOIB de 2015, que s'havia autoritzat un increment d'abocament del 74% (que passà dels 9 milions de m3 anuals als 16 milions), no se'n van comprendre els motius. "Sense haver incrementat el nombre de motors, no s'entén d'on sorgeix la necessitat", explica l'entitat al comunicat.

El recurs

El juny de 2015 es va presentar un recurs de reposició en què s'argumentava la falta de fonament i es discutia que no es tractàs d'una modificació substancial de l'autorització ambiental. El termini per resoldre el recurs era d'un mes. Transcorregut aquest termini, es podia entendre desestimat. No obstant, l'Administració està obligada a dictar la resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la.

Des de l'entitat, asseguren que s'han tardat 17 mesos a respondre. En qualsevol cas, afegeixen, "el recurs ha obligat a demanar informes en una sèrie de departaments, dels quals s'han extret unes conclusions d'interès".

"Per exemple", diu la nota, "s'ha constatat que no es tracta d'una modificació sinó d'una regulació d'un fet que s'estava produint des de feia anys. Almanco des de 2008, el volum abocat al mar ja va ser superior als 15 milions de m3 i això s'ha mantingut fins a l'actualitat".

Reacció tèbia

El GOB denuncia que, malgrat haver augmentat un 74% l'aigua calenta i el clor corresponent, el Govern (en aquest cas la Conselleria de Medi Ambient) interpreta que no s’ha produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient ni s’ha posat en perill greu la seguretat ni la salut de les persones. Això es dedueix dels resultats d'un pla de vigilància ambiental que gestiona la pròpia central.

D'altra banda, s'ha comprovat que no haver declarat en el seu moment aquest enorme increment d'aigua abocada ha incidit, d'una manera considerable, en el cànon d'abocament que l'empresa ha pagat anualment, i que es calcula sobre la base dels m3 que es tornen al mar. Segons els càlculs fets pel GOB, d'acord amb la tarifa de 2008, la diferència hauria estat d'uns 33.000 euros a favor de l'empresa.

L'expedient sancionador preveu dues vulneracions greus de la normativa vigent. D'una banda, l'incompliment de les condicions establertes per l'autorització ambiental; i de l'altra, la falta de comunicació immediata a l'òrgan competent d'aquest incompliment. La sanció econòmica podria oscil·lar entre els 20.000 i els 200.000 euros.

El GOB també demanava al seu recurs que s'obligàs a instal·lar un circuit tancat de refrigeració dels motors dièsel. Això evitaria tant l'abocament d'aigua calenta com de clor al port. La normativa diu que es poden revisar d'ofici les autoritzacions ambientals quan sigui possible reduir de manera significativa les emissions a conseqüència de canvis en les millors tècniques disponibles. De moment, lamenta l'entitat, s'ha orientat la resposta cap a les sancions econòmiques. L'entitat ha afirmat que continuarà insistint per disminuir l'impacte de la central tèrmica al port de Maó.

stats