Balears 05/10/2017

El Govern obre un expedient sancionador a l'Autoritat Portuària i Tirme per l'abocament d'escòries al port de Palma

La multa pot anar des dels 901 fins als 45.000 euros

Ara Balears
2 min
Les obres d'ampliació del moll de ponent nord del port de Palma.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca obre un expedient sancionador a l'Autoritat Portuària de les Balears i a Tirme per l'abocament d'entre 60.000 i 100.000 metres cúbics d'escòries a la mar durant les obres d'ampliació del port de Palma. El Govern considera una infracció greu haver utilitzat aquest residu sense l'autorització pertinent, ja que no la varen sol·licitar. La multa pot anar des dels 901 fins als 45.000 euros.

Tirme considera les escòries, després d'un procés de maduració i tractament, un "ecoàrid". Les enviava al port de Palma per usar-les a les obres. En el pla director sectorial per a la gestió de residus urbans no es recull la possibilitat de l'ús de les escòries en l'àmbit marí. "En cap moment es va fer la petició de subproducte o de fi de condició de residu per usar les escòries en el medi marí", informa Medi Ambient.

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient tampoc no recomana l’ús d’escòries a zones humides. D’altra banda, no hi ha cap estudi de com poden afectar aquests residus en contacte amb la mar. En les diligències prèvies a la resolució d’inici del procediment sancionador es va demanar a Tirme i a l'Autoritat Portuària de les Illes Balears si n'havien fet estudis i no varen presentar cap tipus de document sobre aquesta petició. La conclusió del Govern ha estat obrir aquest expedient sancionador.

L'Autoritat Portuària arribà a afirmar que els plàstics cremats apareguts a la badia de Palma no podien provenir de les obres d'ampliació del port, tot i que aquests arguments no varen convèncer. El Consell ja va demanar a Tirme que paralitzàs l'enviament d'escòries.

stats